current views are: 1

12 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση14:16

Κωνσταντοπούλου: Με εντολή της τρόικας ο κώδικας δικηγόρων

Καταγγελίες ότι ο Κώδικας Δικηγόρων, που συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής, έρχεται με εντολή της τρόικας, έκανε η Ζ. Κωνσταντοπούλου κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου

Δημοσίευση 14:16’
αρθρο-newpost

Καταγγελίες ότι ο Κώδικας Δικηγόρων, που συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής, έρχεται με εντολή της τρόικας, έκανε η Ζ. Κωνσταντοπούλου κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου

Καταγγελίες ότι ο Κώδικας Δικηγόρων, που συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής, έρχεται με εντολή της τρόικας, έκανε η Ζ. Κωνσταντοπούλου κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Ακόμη η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι με αλλαγή που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου επιτρέπεται στους ειδικούς συμβούλους των υπουργών να ασκούν το δικηγορικό λειτούργημα.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου κατέθεσε το e-mail του Ζήνωνα Κοντολαίμη, ο οποίος είναι ο επίτροπος της τρόικας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου αναφέρεται ότι ο Κώδικας Δικηγόρων «θα υιοθετηθεί όπως έχουμε συμφωνήσει με τις Αρχές πριν το καλοκαίρι», ότι «αυτή είναι μια υποχρέωση με προθεσμία το τέλος Ιουλίου και έχει ήδη καθυστερήσει» και ότι «πρόκειται για σημείο αναφοράς για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, του Οκτωβρίου, ώστε πρέπει να είναι ήδη ολοκληρωμένη και ψηφισμένη από το Κοινοβούλιο ως το τέλος Σεπτεμβρίου» (το e-mail έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Unfollow»).

Παραλήπτες του ηλεκτρονικού μηνύματος ήταν μεταξύ άλλων οι Δ. Βαρτζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, καθώς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε στην Επιτροπή ότι ο Κώδικας Δικηγόρων είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι της τρόικας, κάνοντας λόγο για «εξαπάτηση της Επιτροπής».

«Ποιος μας κυβερνά και γιατί αποκρύψατε αυτό το γεγονός; Έχετε υποχρέωση να πείτε ότι δέχεστε εντολές και υλοποιείτε σχέδια άλλων», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη λύπη της και για τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη ο οποίος είχε το e-mail αλλά δεν το κατέθεσε στην Επιτροπή και επέλεξε μία «διαδικασία συνεννόησης».

Τα πυρά της Ζ. Κωνσταντοπούλου δέχθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλος αναφορικά με τη διάταξη των ειδικών συμβούλων των υπουργών.

Είναι ειδική και χαριστική ρύθμιση για τους ειδικούς συμβούλους των υπουργών. Την εισάγει ο Ν. Κανελλόπουλος», είπε, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου να ζητά την προστασία του Προεδρεύοντως καθώς δεν έχει δικαίωμα λόγου. «Εδώ δεν θα κοριϊδευόμαστε. Να πει ο καθένας ποιους εκπροσωπεί», επέμεινε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Επισημαίνεται πως ο υπουργός Δικαιοσύνης όταν εισηγήθηκε τις αλλαγές είχε σημειώσει ότι προτάθηκε από τους συνεργάτες τους. 

«Δεν είναι προς τιμήν κανενός να υπάρχουν εκλεκτικές σχέσεις, για να μη μιλήσω για άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες. Κάποιοι έχουν το προνόμιο να ψιθυρίζουν στο αφτί του γενικού γραμματέα τα καλά και συμφέροντα», είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Η επίμαχη διάταξη εντάχθηκε στο άρθρο 31 παράγραφος 1 περίπτωση α’ του Κώδικα Δικηγόρων.


σχετικα αρθρα