Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή τις καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην ομιλία της στην επιτροπή της Βουλής ότι η τρόικα πίεσε με e-mail να ψηφιστεί ο Κώδικας Δικηγόρων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε e-mail του Ζήνωνα Κοντολαίμη, ο οποίος είναι ο επίτροπος της τρόικας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου αναφέρεται ότι ο Κώδικας Δικηγόρων «θα υιοθετηθεί όπως έχουμε συμφωνήσει με τις Αρχές πριν το καλοκαίρι», ότι «αυτή είναι μια υποχρέωση με προθεσμία το τέλος Ιουλίου και έχει ήδη καθυστερήσει» και ότι «πρόκειται για σημείο αναφοράς για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, του Οκτωβρίου, ώστε πρέπει να είναι ήδη ολοκληρωμένη και ψηφισμένη από το Κοινοβούλιο ως το τέλος Σεπτεμβρίου».

Παραλήπτες του ηλεκτρονικού μηνύματος ήταν μεταξύ άλλων οι Δ. Βαρτζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, καθώς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε στην Επιτροπή ότι ο Κώδικας Δικηγόρων είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι της τρόικας, κάνοντας λόγο για «εξαπάτηση της Επιτροπής».

«Ποιος μας κυβερνά και γιατί αποκρύψατε αυτό το γεγονός; Έχετε υποχρέωση να πείτε ότι δέχεστε εντολές και υλοποιείτε σχέδια άλλων», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη λύπη της και για τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη ο οποίος - όπως είπε- είχε το e-mail αλλά δεν το κατέθεσε στην Επιτροπή και επέλεξε μία «διαδικασία συνεννόησης».

Αθανασίου: «Ομιλία εντυπωσιασμού»

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος έκανε λόγο για «ομιλία εντυπωσιασμού» της Ζωής Κωνσταντοπούλου και υπογράμμισε ότι «το έγγραφο της τρόικας δεν είναι μυστικό, είναι μέσα στο πλαίσιο της αλληλογραφίας που έχουν δικαίωμα να κάνουν οι δανειστές και να λένε τις απόψεις τους για διάφορα ζητήματα». 

Επεσήμανε ακόμη ότι στο έγγραφό της «η τρόικα λέει ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή. Σήμερα εγώ σας έφερα 28 αλλαγές». «Να είμαστε προσεκτικοί, διότι δημιουργούνται εντυπώσεις ότι δήθεν η κυβέρνηση παίρνει εντολές», πρόσθεσε.

Στην καταγγελία της κ. Κωνσταντοπούλου ότι είχε το e-mail της τρόικα και δεν το κατέθεσε στη Βουλή απάντησε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης. «Μου είναι απίστευτα ανυπόφορο να καλούμαι να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Η αναφορά μου στο e-mail έγινε στη δευτερολογία μου, γιατί στην πρωτολογία μου δεν το είχα. Μου εστάλη από Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου, που με ενημέρωσε ότι το είχαν όλοι οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων και ότι μεταξύ τους το είχαν κάνει φέιγ βολάν», είπε και πρόσθεσε: 

«Αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου νιώθει άσχημα που δεν έφθασε στα χέρια της, δεν ευθύνομαι εγώ. Αν υπονοεί ότι υπήρξε κάποιου είδους συμπαιγνία με τον υπουργό θα της πω πως αν είχα τέτοιου είδους σχέσεις θα πήγαινα στο γραφείο του και θα την πέταγα εκεί, και δεν θα το έλεγα εδώ».