Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις επικρίσεις ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις στην παιδεία, σε εκτενές σημείωμα για τις τελευταίες εξελίξεις. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται αισιόδοξη για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ενώ δίνει και μία πρόγευση για τα όσα θα πει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο «φαιά προπαγάνδα που δεν μπορεί πλέον να πείσει»,ενώ τονίζει ότι «σύσσωμο το μνημονιακό μπλοκ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αυτός που «κλείνει τα σχολεία, καθώς υποκινεί τις απεργίες, ενθαρρύνει καταλήψεις».

Σύμφωνα με το σημείωμα ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε τρεις διαπιστώσεις:

(α) «Αυτή η φαιά προπαγάνδα δεν μπορεί πλέον να πείσει, διότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας γνωρίζει πολύ καλά ότι η μνημονιακή πολιτική είναι αυτή που «κλείνει» κυριολεκτικά και μεταφορικά τα σχολεία. Είναι η μνημονιακή πολιτική αυτή που απαξιώνει με γοργούς ρυθμούς τη δημόσια παιδεία, καθώς υποχρηματοδοτεί τις λειτουργικές ανάγκες της, απολύει μαζικά τους εργαζόμενους εκεί, επιβάλλει μισθούς πείνας, κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια μέσω συγχωνεύσεων, καταργεί ολόκληρους εκπαιδευτικούς κλάδους χάριν της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, αυξάνει την μαθητική διαρροή ορθώνοντας ταξικά στεγανά».

(β) Τις κινητοποιήσεις στην παιδεία και αλλού (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ) και την ευρύτερη στήριξή τους, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις αντιλαμβάνεται ως μια μικροπολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά ως ένδειξη αυτοσεβασμού μιας κοινωνίας που αντιστέκεται, αρνούμενη να συναινέσει στα σχέδια εξαθλίωσής της που προωθούν τα αλλεπάλληλα μνημόνια. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τους αγώνες και τις απεργίες των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζόμενων ως αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας, αγώνα για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Αγώνα που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανεπιφύλακτα και αταλάντευτα.

(γ) Η πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στον αντίποδα της άοκνης προσπάθειας του μνημονιακού μπλοκ να διχάσει τον ελληνικό λαό, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, στοχοποιώντας και κατασυκοφαντώντας όποιους εργαζόμενους αντιστέκονται. Αντ' αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον ελληνικό λαό (και διαθέτει όλες τις δυνάμεις του) ώστε να διαμορφωθεί μια πλατιά, πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία που θα επιβάλλει την δημοκρατική ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και θα βάλει την Ελλάδα σε μια νέα πορεία κοινωνικής, οικονομικής και δημοκρατικής ανασυγκρότησης.

Γίνεται παράλληλα αναφορά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ «επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί λάθος την κατεύθυνση που η μνημονιακή κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου έχει επιβάλλει στη χώρα».

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η αυτό συμβαίνει αφενός γιατί «οι πολίτες βιώνουν στο πετσί τους τα καταστροφικά αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής» και αφετέρου γιατί «κατανοούν πολύ καλά ότι το πρότυπο "ανάπτυξης" που προωθούν τρόικα και Σαμαράς-Βενιζέλος δεν είναι προς το συμφέρον τους».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει και μία πρόγευση των όσων θα πει ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα εξηγήσει ότι, αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αυτό θα αποτελέσει παράλληλα και λαϊκή ετυμηγορία για την ακύρωση των μνημονίων της καταστροφικής λιτότητας.

Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου, «η πολιτική των μνημονίων θα αντικατασταθεί από την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κινείται στους εξής άξονες»:

α) Κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης με άμεσα μέτρα ανακούφισης των θυμάτων του μνημονίου. Αυτός ο άξονας κυβερνητικής πολιτικής προωθείται ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας.

β) Επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων με στόχο τις ρυθμίσεις που έχουμε περιγράψει και οι οποίες, αντίθετα από τις ισχύουσες, θα διευκολύνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

γ) Εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, με έμφαση στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων σε σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση.

δ) Δέσμη ριζικών θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων διασπάθισαν δημόσιο χρήμα ή και ευθύνονται για τα καταστροφικά μνημόνια.