Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Βέβαιος ότι όλα τα κομμάτια του παζλ των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης θέλει να είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που στη μία το μεσημέρι προεδρεύει του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, με αποκλειστικό αντικείμενο την οριστικοποίηση των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να υπαχθούν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τα τέλη του μήνα.

Το πλέον σοβαρό «αγκάθι»στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί τύπος και υπογραμμός στην τρόικα είναι η άρνηση των πανεπιστημίων να δώσουν τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους που προβλέπεται ότι θα συνεισφέρει το υπουργείο Παιδείας. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες συνεννόησης του, πανεπιστημιακού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τους πρυτάνεις απέβησαν άκαρπες ενώ λιγοστές είναι οι ελπίδες ότι κάτι θα αλλάξει στη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις σήμερα.

Ενδεχόμενη εμπλοκή με τους διοικητικούς των πανεπιστημίων θέτει σε τεράστια δοκιμασία την κυβέρνηση που θα πρέπει, τη δωδεκάτη ώρα, να «ανακαλύψει» δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα και να εκταμιευθεί κανονικά η δόση. Στο Μαξίμου, άλλωστε, δεν τρέφουν αυταπάτες για μία «χαλαρή» αντιμετώπιση της τρόικας, τουλάχιστον ως προς το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού θυμούνται καλά το θρίλερ του περασμένου Ιουνίου όταν, παρά τη δύσκολη κοινοβουλευτική μάχη και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, διαπιστώθηκε ότι η δόση κολλούσε εξαιτίας περίπου 50(!) που υπολείπονταν από το στόχο των 4.100 που είχαν τεθεί.

Ο κ. Σαμαράς, που βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα σε ανοικτή γραμμή τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, θέλει να αποτραπεί πάσει θυσία μία εμπλοκή με την τρόικα που θα ακύρωνε την εικόνα μίας Ελλάδας που υλοποιεί τα συμφωνηθέντα και, συνεπώς, διεκδικεί από τους εταίρους της την ελάφρυνση του χρέους. Στον αντίποδα, μία άμεση αντιπαράθεση με τους Πρυτάνεις θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη και στα πανεπιστήμια, διευρύνοντας το εκπαιδευτικό μέτωπο. Ωστόσο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, περιθώρια υπαναχώρησης δεν υπάρχουν.

Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, θεωρείται πιθανό ότι εφόσον η στάση των Πρυτάνεων δεν μεταβληθεί, η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση στην υποχρεωτική υπαγωγή των 1.500 διοικητικών υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας.

Ως προς τα υπόλοιπα μέτωπα, από κυβερνητικής πλευράς εκφράζεται αισιοδοξία. Πλην της κινητικότητας, ως προαπαιτούμενα έχουν τεθεί η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, η ρύθμιση των οφειλών προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν και η ψήφιση του νέου κώδικα δικηγόρων (σ.σ. επίσης βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων).

Ειδικά, για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, διατυπώνεται η βεβαιότητα ότι θα γίνει αποδεκτή η ελληνική θέση για διάσπαση και εκκαθάριση εν λειτουργία και για ιδιωτικοποίηση σε δύο δόσεις της ΛΑΡΚΟ, με την ελληνική πρόταση να προβλέπει πλέον ότι η εκκαθάριση των δύο αμυντικών βιομηχανιών θα γίνει σε πολύ σύντομο χρόνο (ακόμη και εντός ενός έτους έναντι της 5ετίας που προβλέπονταν αρχικώς)  με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας.