Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στο χαρτί των επενδύσεων συνεχίζει να ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να μπορέσει να κερδίσει το παιχνίδι για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά και νέες θέσεις εργασίας είναι οι δύο βασικοί λόγοι που στο στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ο στόχος για προσέλκυση ξένων επιχειρηματικών κολοσσών έχει μπει δίπλα στις επιδιώξεις για προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μικρές ή μεγάλες θετικές ειδήσεις για εταιρίες που επενδύουν στην Ελλάδα, εκτός από το να επιτρέψουν έμπρακτα στην οικονομία να ανεβάζει συνεχώς στροφές, θα ενισχύσουν την όλη προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Οι ξένες επενδύσεις λένε, αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια περίοδο που οι αγορές παρακολουθούν, ενόψει του crash test που θα επιχειρήσει η χώρα μας για να δανειστεί από αυτές εντός του 2014.

Το βάρος της όλης προσπάθειας το έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρει συχνά σε συνομιλητές του, θεωρεί ότι οι συμφωνίες για την εφαρμογή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας, όπως αυτό της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, είναι οι «καλοί οιωνοί» που προαναγγέλλουν την ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Group Chief Executive του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Vodafone, Vittorio Colao και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας Γλαύκο Περσιάνη.

Έχουν προηγηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού με εκπροσώπους ισχυρών πολυεθνικών ομίλων όπως της Phillip Morris, της Nestle, της Procter & Gamble και της Bic.

Επίσης αρκετές ξένες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας (ICT) εξετάζουν διάφορα επενδυτικά σχέδια για τη χώρα μας, όπως η IBM, η SAP, η Hewlett Packard, η Huawei, η ZTE και η Nokia, ενώ άλλες δημιουργούν ή μεταφέρουν ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα ή ξεκινούν συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια.

Μεγάλος είναι ο αριθμός και των εξαγορών και επενδύσεων ξένων ομίλων σε ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας με τον όγκο αυτών των δραστηριοτήτων να πλησιάζει φέτος τα 700 εκ. ευρώ.

Παράλληλα στην Αθήνα αναμένονται στο επόμενο διάστημα διεθνείς οίκοι και μικρά ή μεγάλα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές. Τα ραντεβού των επενδυτικών οίκων που αναζητούν ευκαιρίες για τοποθέτηση των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειρίζονται, έχουν κλειστεί ήδη με ελληνικές εταιρίες εισηγμένες στο ΧΑΑ αλλά και με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.