Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Η απόφαση της ΔΟΕ, της διδασκαλικής ομοσπονδίας, να απεργήσει μόνο τρεις ώρες τη Δευτέρα και να συμμετάσχει στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ είναι μια ανάσα για την κυβέρνηση.

Η πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες δεν πέρασε, το απεργιακό μέτωπο στην παιδεία δεν είναι αρραγές. Βεβαίως οι δάσκαλοι θα συνεδριάσουν και την άλλη βδομάδα και πιθανόν να πάρουν διαφορετικές αποφάσεις. Ωστόσο ούτε καν ο εκπαιδευτικός κόσμος της χώρας δεν δείχνει «έτοιμος να ξεκινήσει τη μεγάλη μάχη», που οραματίζεται η ιστοσελίδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί στην Κουμουνδούρου να ομνύουν, ότι δεν υποκινούν εκείνοι τις απεργίες αλλά η κυβερνητική πολιτική, τις στηρίζουν όμως όσο μπορούν και δεν το κρύβουν. Κάποιοι στο συνδικαλιστικό βραχίονα του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, ο οποίος ελέγχεται από την «Αριστερή Πλατφόρμα» είναι έτοιμοι από καιρό να πάνε παρακάτω, στην πολιτική απεργία.

Στις 28 Αυγούστου μάλιστα, στα γραφεία της ΟΛΜΕ έγινε μια σύσκεψη Ομοσπονδιών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των παρακάτω Ομοσπονδιών: ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΔΟΕ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΟΔΠΤΕ, ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ, ΠΟΣΕ ΙΚΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΑΕΔ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΑΕΕ και ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΟ, και όπως μας πληροφόρησε η  iskra.gr αποφασίστηκε απεργία διαρκείας.

Οι συνδικαλιστές δεσμεύτηκαν «να ανοίξουν διαδικασίες γενικών συνελεύσεων στους χώρους μας με σκοπό, περί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, μια γενικευμένη απεργιακή κινητοποίηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης-Τρόικας». Αυτό είναι σαφές πολιτικό αίτημα, ενώ από τις ανωτέρω ομοσπονδίες, οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΔΠΤΕ, ΟΑΕΔ, ΠΟΣΕ ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ οργανώνουν τη Δευτέρα μεγάλο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, κάτι που δείχνει, ότι ως ένα βαθμό ο συντονισμός προχωρεί. 

Όχι ακόμα πάντως εκεί που θα ήθελαν κάποιοι. Στα μέσα Αυγούστου, ο Γ. Χαρίσης, μέλος της Εκτελεστικής της ΑΔΕΔΥ και της Γραμματείας της Αυτόνομης Παρέμβασης είχε αρθρογραφήσει στην iskra.gr υποστηρίζοντας ότι «είναι πολύ βασικό τα συνδικάτα να επεξεργαστούν σχέδιο πάλης, αντίστασης και ανατροπής και κατά συνέπεια το αίτημα της πολιτικής απεργίας διαρκείας για την ανατροπή, πρέπει να τεθεί, και πρέπει να τεθεί ΤΩΡΑ, να οργανωθεί από τα κάτω, να γίνει με όρους κινήματος, να αγκαλιάσει όλους τους κλάδους, να υιοθετηθεί και από τα λεγόμενα σύμμαχα στρώματα της κοινωνίας και να στηριχθεί πολιτικά, από όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς».

Το άρθρο αυτό ήρθε σε συνέχεια μιας ευρείας σύσκεψης Δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα στα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α, στις 20 Ιουνίου, όπου αποφασίστηκε «οι Διοικήσεις των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, να προσανατολιστούν στο κοινό συντονισμό και προετοιμασία για την προκήρυξη «πολιτικής απεργίας» με στόχο την άμεση ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης που τις εφαρμόζει».

Η πρωτοβουλία αυτή μάλιστα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο τότε είχε καταγγείλει «απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει ένα «κέντρο», το οποίο «θα χειραγωγεί το εργατικό κίνημα στις επιδιώξεις του για την απόκτηση της κυβερνητικής εξουσίας». Μάλιστα αυτό καταγγέλθηκε πρωτοσέλιδα και από τον «Ριζοσπάστη» με τίτλο «Είναι παγίδα».

Πολιτική απεργία, με την έννοια που την αντιλαμβάνονται όλοι οι ανωτέρω ακόμα δεν έχουμε. Σε αυτό δεν πρόκειται να συναινέσουν οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων ομοσπονδιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εξ’ ου και η προσπάθεια όλων αυτών των συνάξεων ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων να τις παρακάμψουν. Η κυβέρνηση παίρνει όπως είπαμε ανάσες, ωστόσο τίποτε δεν έχει ακόμα κριθεί, ο Σεπτέμβρης είναι ακόμα πολύ νέος…