Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Με την ομιλία του σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου αρχίζει την τριήμερη περιοδεία του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη, για την 78η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας το «εναλλακτικό σχέδιο» του κόμματος για την έξοδο από την κρίση.

Εν τω μεταξύ, αύριο Σάββατο στις 10 το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και το σωματείο των εργαζομένων. Εν συνεχεία, θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας  και οι επισκέψεις ολοκληρώνονται στις 6.30 το απόγευμα όταν και ο κ. Τσίπρας θα έχει διαβούλευση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

Με τις τρεις αυτές ομιλίες ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής- προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούν και τους κομβικούς άξονες κυβερνητικής πολιτικής, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται μεταξύ άλλων να εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, ζητώντας για μια ακόμη φορά εκλογές, ενώ οι ομιλίες του θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των θέσεών του για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, υποστηρίζουν ότι αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να φέρει το κόμμα στην εξουσία, αυτό θα αποτελέσει παράλληλα και λαϊκή ετυμηγορία για "την ακύρωση των μνημονίων της καταστροφικής λιτότητας".
 
Κινούμενος σε αυτή τη λογική ο κ. Τσίπρας δεν προτίθεται να ξεφύγει από την «προεκλογική γλώσσα» επισημαίνοντας ότι η πολιτική των μνημονίων θα αντικατασταθεί από την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχωριστό ωστόσο ενδιαφέρον θα έχουν οι πιο εξειδικευμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί του ζητήματος, οι οποίες είναι οι εξής:

- Κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης με άμεσα μέτρα ανακούφισης των θυμάτων του μνημονίου. Αυτός ο άξονας κυβερνητικής πολιτικής θα προωθείται ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

- Επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων με στόχο τις ρυθμίσεις που έχουμε περιγράψει και οι οποίες, αντίθετα από τις ισχύουσες, θα διευκολύνουν την προσπάθεια μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

- Εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, με έμφαση στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων σε σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση.

- Δέσμη ριζικών θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων διασπάθισαν δημόσιο χρήμα ή ευθύνονται για τα καταστροφικά μνημόνια.

Σαφέστατα, οι ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποκλίνουν της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας «απαντώντας» έτσι και στις πρόσφατες επιθέσεις της κυβέρνησης. 

Όπως επισημαίνεται σε άτυπη ενημέρωση της Κουμουνδούρου, «η φαιά προπαγάνδα της κυβέρνησης δεν μπορεί πλέον να πείσει, διότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας γνωρίζει πολύ καλά ότι η μνημονιακή πολιτική είναι αυτή που «κλείνει» κυριολεκτικά και μεταφορικά τα σχολεία. Είναι η μνημονιακή πολιτική αυτή που απαξιώνει με γοργούς ρυθμούς τη δημόσια παιδεία, καθώς υποχρηματοδοτεί τις λειτουργικές ανάγκες της, απολύει μαζικά τους εργαζόμενους εκεί, επιβάλλει μισθούς πείνας, κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια μέσω συγχωνεύσεων, καταργεί ολόκληρους εκπαιδευτικούς κλάδους χάριν της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, αυξάνει την μαθητική διαρροή ορθώνοντας ταξικά στεγανά».

Σχετικά με τις γενικευμένες κινητοποιήσεις εργαζομένων στην παιδεία και αλλού (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία ), η Κουμουνδούρου υπεραμύνεται της στήριξής τους καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις αντιλαμβάνεται ως μια μικροπολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά ως ένδειξη αυτοσεβασμού μιας κοινωνίας που αντιστέκεται, αρνούμενη να συναινέσει στα σχέδια εξαθλίωσής της που προωθούν τα αλλεπάλληλα μνημόνια». 

Η πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται, κινείται στον αντίποδα της άοκνης προσπάθειας του μνημονιακού μπλοκ να διχάσει τον ελληνικό λαό, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, στοχοποιώντας και κατασυκοφαντώντας όποιους εργαζόμενους αντιστέκονται. 

Τέλος, όσον αφορά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στη Κουμουνδούρου «βλέπουν» ότι οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αυτό που τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εισπράττουν κατά την επαφή τους με άλλους πολίτες, δηλαδή ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί λάθος την κατεύθυνση που η μνημονιακή κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου έχει επιβάλλει στη χώρα.