Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Για την Τετάρτη ορίστηκε το νέο ραντεβού του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όπου θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θεσμικά θέματα, με κορυφαία θέματα στην ατζέντα την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τα οικονομικά των κομμάτων αλλά και όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία λίγες μέρες πριν από την επιστροφή της τρόικας στη χώρα.

Με την Προγραμματική Συμφωνία να εκκρεμεί από τον Ιούνιο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πιέζει ώστε αυτή να πραγαμτοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν, η Χαριλάου Τρικούπη θα πιέσει σε δύο κατεθύνσεις: στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και τον έλεγχο του πολιτικού μαύρου χρήματος.

Αυτά τα θέματα άλλωστε βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει τις κυνβερνητικές προθέσεις και με δεδομένο την μεταστροφή του εκλογικού σώματος προς κυβερνητικούς συνασπισμούς, θα ζητήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητώντας οι 50 έδρες μπόνους του πρώτου κόμματος να μοιράζονται στα κόμματα που προεκλογικά θα έχουν εκδηλώσει να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό σχήμα.

Η Χαριλάου Τρικούπη είναι διατεθειμένη να συζητήσει σε γενικευμένη βάση και τις αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές ωστόσο αρκετά στελέχη εκφράζουν ενστάσεις στην προοπτική του 42%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν οι όποιες διαφωνίες να προκαλέσουν τριβές στην συγκυβέρνηση και για τον λόγο αυτό επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση προκύπτει.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχοντας κλειδωμένο στα συρτάρια της Χαριλάου Τρικούπη το πόρισμα για τα οικονομικά του κόμματος θα επανεφέρει το θέμα του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των χρηματοδοτήσεών τους από το κράτος.