Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Μετά την υπερπαραγγελία από την Ουάσιγκτον για την κατασκευή πυρομαχικών κόστους άνω των 200 εκ. δολ. τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δέχτηκαν και άλλη παραγγελία χτες, από χώρα της Αφρικής ύψους 20 εκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή μοιάζει απίστευτη καθώς φτάνουν αναπάντεχα παραγγελίες σε μία εταιρία που είχε απαξιωθεί από το υπουργείο Οικονομικών ενώ ήταν κρατική στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Βέβαια εύλογα προκύπτει το ερωτηματικό γιατί τώρα έρχονται οι παραγγελίες από το εξωτερικό και δεν δίδονταν και στο παρελθόν;
Τα αίτια πολλά και οι ευθύνες πολλές ,αλλά όχι των εργαζομένων, από ότι φαίνεται.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι και οι συγκυρίες ευνοούν τώρα τα ΕΑΣ καθώς όλες οι παρόμοιες βιομηχανίες της Ευρώπης έτρεξαν να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους και να βάλουν γραμμές παραγωγής «έξυπνων πυρομαχικών» ενώ η ζήτηση τώρα είναι για συμβατικά πυρομαχικά.

Και αυτό γιατί λόγω της διεθνούς πολιτικής λιτότητας οι περισσότερες χώρες πλέον ,θέλουν φθηνά πυρομαχικά, άρα και συμβατικά.

Ότι παράγουν δηλαδή τα ΕΑΣ.

Η απάντηση στην τρόικα

Στο μεταξύ οι πληροφορίες θέλουν το ιμέϊλ- απάντηση της κυβέρνησης στην Τρόϊκα για τα ΕΑΣ να στέλνεται πιθανόν τη Δευτέρα και όχι σήμερα. Από ότι μαθαίνουμε θα είναι εμπλουτισμένο με σύνθετες προτεινόμενες λύσεις ώστε να γίνει η εξυγίανση της εταιρίας εν λειτουργία.

Εκτός του ότι θα πουληθούν κάποιες μονάδες των ΕΑΣ που δεν παράγουν πυρομαχικά ,λέγεται ότι προτείνεται και η πώληση κάποιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν.

Η απάντηση που θα σταλεί στην τρόικα θα πάει πρώτα από το μέγαρο Μαξίμου ώστε να διασφαλιστεί ότι θα είναι στη «γραμμή του πρωθυπουργού» και ότι δεν θα υπάρχουν μπερδεμένα σημεία που θα δώσει την ευκαιρία στους τροϊκανούς να φέρουν εκ νέου αντιρρήσεις.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, την οποία υπέγραψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πληρωθούν έναντι μεσοβδόμαδα. Να θυμίσουμε ότι είναι απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες.

TAGS