«Καλούμε το λαό να παραμερίσει αυτό το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων, φόβου και κάλπικων διλημμάτων, να δει την μεγάλη, την πραγματική εικόνα, να αναγνωρίσει τον πραγματικό αντίπαλο και να οργανώσει με τόλμη την αντεπίθεση του» τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τη ΔΕΘ ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γ.γ του ΚΚΕ πρόσθεσε πως «η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εγκλωβίσει τον πολιτικό προβληματισμό, τις αγωνίες και την αναζήτηση του λαού για διέξοδο, στα γνωστά κάλπικα διλλήματα: Ποιος "χαλίφης" είναι καλύτερος και ικανότερος διαπραγματευτής;  Ποιο μείγμα διαχείρισης θα οδηγήσει πιο γρήγορα στην ανάκαμψη, στους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης»;

Σύμφωνα με το Δημήτρη Κουτσούμπα «η αντιλαϊκή επίθεση δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο και ιδιομορφία. Κλιμακώνεται σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, να διασφαλιστεί φθηνότερη εργατική δύναμη και νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου.Πρόκειται για αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που συμφωνήθηκαν και δρομολογήθηκαν πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης. Είναι κατευθύνσεις και αποφάσεις που αφορούν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και όχι μόνο τα υπερχρεωμένα».

Χαρακτήρισε «προπαγανδιστικό κατασκεύασμα» τα όσα διαρρέονται από κυβερνητικά στελέχη για ανάκαμψη και τόνισε πως «η όποια ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί στη λαϊκή ευημερία».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επανέλαβε την πάγια θέση του Περισσού: «Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσει η βάση της Σούδας, να μην διατεθεί καμιά άλλη στρατιωτική υποδομή από τη χώρα μας, να μην βρεθούν Έλληνες στρατιωτικοί εκτός συνόρων, συμμετέχοντας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και επεμβάσεις».