Δεν θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική παρέλαση μηχανοκίνητα τμήματα στην επέτειος ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1 Οκτωβρίου.

Η παρέλαση, σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, θα είναι πεζοπόρων τμημάτων καθώς έτσι θα εξοικονομηθούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Τα Μ.Μ.Ε. της Μεγαλονήσου εκφράζουν τη λύπη τους για την εξέλιξη αυτή, ωστόσο επισημαίνουν ότι η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να τιμηθεί δεόντως με χίλιους δύο άλλους τρόπους και δεν χρειάζεται –ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο– να σπαταλήσουμε τόσα χρήματα μόνο για καύσιμα.

Τα ίδια έγιναν και στην Ελλάδα καθώς τα τελευταία 3 χρόνια στις παρελάσεις δεν συμμετέχουν πλέον μηχανοκίνητες μονάδες (τεθωρακισμένα, συστοιχίες πυραύλων) , ούτε μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Μέχρι το 2009 στις παρελάσεις κυριαρχούσαν οι μηχανοκίνητες μονάδες που εντυπωσίαζαν καθώς ο ελληνικός λαός έβλεπε τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που διέθεταν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Ταυτόχρονα πετούσαν πάνω από το χώρο της στρατιωτικής παρέλασης , σχηματισμοί όλων των τύπων μαχητικών αεροσκαφών που διέθετε η Πολεμική Αεροπορία αλλά και τα ελικόπτερα από την Αεροπορία Στρατού Ξηράς.

Το κόστος για την Ελλάδα παλαιότερα ήταν πάνω από 2,5 εκ. ευρώ και για τις δύο ετήσιες στρατιωτικές παρελάσεις . Μόλις αποφασίστηκε στις παρελάσεις να συμμετέχουν μόνο πεζοπόρα τμήματα το κόστος κυμαίνεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Γ.Κοκ.