«Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι μέχρι την προθεσμία που έχει οριστεί», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για περίπου τρεις ώρες.

«Γνωρίζετε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει μια προθεσμία, την 15η Σεπτεμβρίου για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των διοικητικών υπηρεσιών. Όταν θα έρθει αυτή η προθεσμία θα σας πω περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα της αξιολόγησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι δεν ανταποκρίνονται οι πρυτάνεις ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε: «Δεν έχω να σας πω κάτι παραπάνω. Απευθυνθείτε στο υπουργείο Παιδείας». Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως δεν συζητήθηκε θέμα εκλογικού νόμου.

Στη συνεδρίαση, στην οποία έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες στο σχέδιο διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων εντός του Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η διαθεσιμότητα στη Παιδεία, καθώς το θέμα της κινητότητας στους ΟΤΑ και την Υγεία φαίνεται να προχωράει χωρίς προβλήματα.

To μήνυμα της κυβέρνησης για επίσπευση των διαδικασιών της κινητικότητας είναι πλέον ξεκάθαρο, μετά και την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο υπουργείο Παιδείας, καθώς τα περισσότερα πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ έχουν βάλει λουκέτο διαμαρτυρόμενα για τη διαδικασία της διαθεσιμότητας. 

Aπό την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Αρβανιτόπουλος απέστειλε ήδη στον πρωθυπουργό plan b σχετικά με τη διαθεσιμότητα ενώ ήδη περισσότερα από δέκα ιδρύματα απέστειλαν μέχρι σήμερα αυτοαξιολογήσεις των δομών τους.

Σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάργηση συνολικά περί των 2.000 οργανικών θέσεων σε έντεκα υπουργεία, προκειμένου να επιτευχθεί και ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων.