current views are: 1

14 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:49

Τέρι Τζοουνς, ο πάστορας που κήρυξε… τη τζιχάντ στους ισλαμιστές

Την Τετάρτη που μας πέρασε ζωντάνεψαν ξανά οι μνήμες των τρομοκρατικών χτυπημάτων στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, και στο Πεντάγωνο, με τις  ΗΠΑ και τον πλανήτη ολόκληρο να αποτίουν φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα. Όμως μαζί με τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ήρθε για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο ένα «γνήσιο» τέκνο της συντηρητικοποίησης της αμερικανικής κοινωνίας.

Δημοσίευση 05:49’
αρθρο-newpost

Την Τετάρτη που μας πέρασε ζωντάνεψαν ξανά οι μνήμες των τρομοκρατικών χτυπημάτων στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, και στο Πεντάγωνο, με τις  ΗΠΑ και τον πλανήτη ολόκληρο να αποτίουν φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα. Όμως μαζί με τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ήρθε για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο ένα «γνήσιο» τέκνο της συντηρητικοποίησης της αμερικανικής κοινωνίας.

Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης

Την Τετάρτη που μας πέρασε ζωντάνεψαν ξανά οι μνήμες των τρομοκρατικών χτυπημάτων στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, και στο Πεντάγωνο, με τις  ΗΠΑ και τον πλανήτη ολόκληρο να αποτίουν φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα. Όμως μαζί με τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ήρθε για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο ένα «γνήσιο» τέκνο της συντηρητικοποίησης της αμερικανικής κοινωνίας, που έντεχνα μεθόδευσε ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο επαύριο των αιματηρών επιθέσεων, ώστε να δικαιολογήσει και τις εισβολές που ακολούθησαν σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Ο πάστορας Τέρι Τζόουνς, το οποίου το παθολογικό μίσος για τους μουσουλμάνους βρήκε πρόσφορο έδαφος στην σοκαρισμένη από το μέγεθος του χτυπήματος αμερικανική κοινωνία, συνελήφθη εκ νέου πριν προλάβει να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στους πιστούς του:

Ανήμερα της 12ης επετείου από το τρομοκρατικό χτύπημα σκόπευε να κάψει 2.998 αντίτυπα του Κορανίου· όσα ακριβώς είναι τα επίσημα καταγραμμένα θύματα των Δίδυμων Πύργων. Οι αστυνομικοί τελικά τον συνέλαβαν την ώρα που οδηγούσε ένα μικρό φορτηγό με ρυμουλκούμενο όχημα το οποίο είχε πάνω του μια μεγάλη ψησταριά γεμάτη από αντίτυπα του Κορανίου τα οποία είχε ραντίσει με κηροζίνη.

«Ιερός» πόλεμος

Για ακόμη μία φορά την περασμένη Τετάρτη ο πάστορας με το λευκό παχύ μουστάκι βρέθηκε την  στο επίκεντρο της δημοσιότητας, επισκιάζοντας ως έναν βαθμό τις επετειακές εκδηλώσεις τη τραγωδίας στους Δίδυμους Πύργους. Με τις πεποιθήσεις του να αγγίζουν τα όρια της ιδεοληψίας, ο Τζόουνς θεωρεί ότι το Ισλάμ είναι… η «θρησκεία του διαβόλου», ενώ χαρακτηρίζει το Κοράνι ως «ένα εργαλείο που προάγει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο».

Και τα κατά καιρούς καμώματά του να συμβαδίζουν απόλυτα με τα όσα λέει: Το όνομα του  βρίσκεται συχνά – πυκνά στη δημοσιότητα, και φυσικά όχι για καλό, αφού έφτασε στο σημείο να γίνει πονοκέφαλος ακόμη και για… την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το 2010, και πάλι την ημέρα της επετείου του τρομοκρατικού χτυπήματος, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να κάψει το Κοράνι, μία ενέργεια που προκάλεσε σάλο στη χώρα. Ήταν η στιγμή που ο Τέρι Τζόουνς  κήρυττε και επίσημα τη… Τζιχάντ  στους ισλαμιστές και τα αποτελέσματα ήταν το λιγότερο απρόβλεπτα, αναγκάζοντας μέχρι και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να εκφράσει δημόσια τους φόβους του για τον αντίκτυπο που θα είχε η πράξη του στον αραβικό κόσμο.

Παρότι τελικά υποχώρησε την πρώτη φορά, αυτός και οι οπαδοί του μερικούς μήνες αργότερα, το Μάρτιο του 2011, έκαναν την απειλή τους πράξη διοργανώνοντας μία εικονική δίκη με κατάληξη την τελετουργική καύση του ιερού βιβλίου των Μουσουλμάνων. Και οι φόβοι των Αμερικανών αξιωματούχων άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά, αφού πυροδοτήθηκαν βίαιες διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων, ανάμεσα τους και επτά ξένοι υπάλληλοι του ΟΗΕ.

Και παρά τα αιματηρά γεγονότα που ακολούθησαν και το ότι επικηρύχτηκε από ισλαμικές οργανώσεις έναντι  2,4 εκατ. δολαρίων, ο Τέρι Τζόουνς δήλωσε αμετανόητος, λέγοντας ότι το αμερικανικό σύνταγμα του δίνει το δικαίωμα να κάψει ακόμη και το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων και συνέχισε να απτόητος το έργο του.

Ερήμην σε θάνατο για την «Αθωότητα των Μουσουλμάνων»

Το αποκορύφωμα όμως των πεπραγμένων του θρησκόληπτου πάστορα, ήταν ο ρόλος που έπαιξε στο να γίνει ευρύτερα γνωστή η διαβόητη «Αθωότητα των Μουσουλμάνων». Όπως αποδείχθηκε ήταν ένας από τους παραγωγούς της  η… αλήστου μνήμης ταινίας που παρουσίασε το Ισλάμ -με τρόπο άκρως προσβλητικό προς  τους Μουσουλμάνους-  ως μια θρησκεία βίας και μίσους και τον προφήτη Μωάμεθ ως ανόητο και διψασμένο για εξουσία.

Τα 14 λεπτά του τρέιλερ που αναρτήθηκαν την 1η Ιουλίου του 2012 στο Youtube και αναπαράχθηκαν μερικές ημέρες αργότερα από δίκτυα ενημέρωσης στη Μέση Ανατολή, ήταν αρκετά για να βάλουν κυριολεκτικά «μπουρλότο» στον αραβικό κόσμο:

Για αρκετές εβδομάδες, από την Αίγυπτο έως τη Λιβύη, ξέσπασαν διαδηλώσεις από χιλιάδες ισλαμιστές με εξαιρετικής σκληρότητας επεισόδια που ως επιστέγασμα είχαν το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη στη Βεγγάζη την 11η Σεπτεμβρίου του 2012.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ένα αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε εκείνες τις ημέρες τον Τζόουνς μαζί με επτά ακόμη κόπτες χριστιανούς ερήμην σε θάνατο, ενώ οι αρχές στη Γερμανία έφτασαν στο σημείο να του απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα, αφού σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel υπήρχαν πληροφορίες ότι ακροδεξιές ομάδες σκόπευαν να τον καλέσουν ώστε να δώσει διαλέξεις δε διάφορες αντιισλαμικές εκδηλώσεις.

Είναι άγνωστο εάν οι ενέργειες του πάστορα πηγάζουν από τον θρησκευτικό φανατισμό του ή απλώς αποσκοπούν στο να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Ωστόσο τα όσα κατά καιρούς κάνει αποδεικνύονται επικίνδυνα για τις ίδιες τις ΗΠΑ, και οι φωνές που ζητούν να κλειστεί σε ένα κελί φυλακής, ή σε ένα δωμάτιο ψυχιατρείου αρχίζουν και πληθαίνουν.


σχετικα αρθρα