Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας συνειδητοποιεί ότι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές.

Από την μία η Χαριλάου Τρικούπη την ώρα που έχει σηκώσει την σημαία της Κεντροαριστεράς δεν θέλει να ταυτιστεί με την Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, επομένως θα αποφύγει όσο μπορεί τις συμμαχίες με γαλάζιους αιρετούς.

Παράλληλα όμως δεν επιθυμεί να δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ των δύο κομμάτων της κυβέρνησης και θα προσπαθήσει να βρει τις λεπτές εκείνες ισορροπίες που θα της επιτρέψουν να κινηθεί μόνη της χωρίς να δημιουργήσει αντιπαλότητες με την Νέα Δημοκρατία.

Στο ΠΑΣΟΚ ομολογούν ότι πρόκειται για μία δύσκολη υπόθεση καθώς τα πράγματα αποκτούν πολυπλοκότητα λόγω και του ανοιχτού θέματος με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που ζητεί ο υπουργός Εσωτερικών όσον αφορά την ανάδειξη των δημάρχων.

Το 42% δεν είναι ό,τι καλύτερο για την Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα στελέχη της αυτοδιοίκησης αλλά και βουλευτές του κόμματος θεωρούν ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνει αποδεκτή μία τέτοια αλλαγή.

Παρ' όλα αυτά φαίνεται ότι κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Μιχελάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι θα συζητούσε ακόμη και το 42%  υπό την προϋπόθεση να ανοίξει η συζήτηση για θέματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Και να συμπεριλάβει και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές, για τον οποίο ο κ. Βενιζέλος έχει πει ότι το bonus των 50 εδρών θα πρέπει να κατανέμεται μεταξύ των κομμάτων που πριν από τις εκλογές δηλώνουν ότί προτίθενται να σχηματίσουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αν η σχετική συζήτηση παρουσιάσει εμπλοκή και ο κ. Σαμαράς αρνηθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι το ΠΑΣΟΚ να μην υποχωρήσει συναινώντας στην επαναφορά του 42%.