Γράφει η Ντία Μούλου

Ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό, σχετικά με τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο.

Πλέον, το «καυτό» ζήτημα του Δημοσίου φαίνεται πως μπαίνει στην τελική ευθεία, με 12.500 δημοσίους υπαλλήλους να εντάσσονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας εντός του Σεπτεμβρίου και την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει τον «σκόπελο» που παρουσιάστηκε στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως τόνισε, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η λίστα των 12.500 υπαλλήλων θα είναι έτοιμη στην ώρα της, δίνοντας έτσι το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ειδικά μετά την εμπλοκή που προέκυψε στην Παιδεία. Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ έχουν βάλει λουκέτο, καθώς οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι αρνούνται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση και να καταρτίσουν τη λίστα των 1.765 διοικητικών υπαλλήλων. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι που να περισσεύουν και υπογραμμίζουν πως εάν προχωρήσει η διαθεσιμότητα τα τμήματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

«Γνωρίζετε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει μια προθεσμία, την 15η Σεπτεμβρίου για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των διοικητικών υπηρεσιών. Όταν θα έρθει αυτή η προθεσμία θα σας πω περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα της αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των διοικήσεων των πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ θα ανταποκριθούν στο αίτημα του υπουργείου για αποστολή των στοιχείων αξιολόγησης των διοικητικών δομών τους. «Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οφείλουν να αξιολογήσουν τις δομές τους. Τους δώσαμε διεθνή κριτήρια και διαδικασία σε ένα ομολογουμένως ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος που πρόσθεσε ότι ήδη 17 Ιδρύματα έχουν ανταποκριθεί και ως την Δευτέρα περιμένει όλες τις εκθέσεις αυτοαξιολόγησης τους. «Πρέπει όλοι να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων, Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε ότι παρά τον ασφυκτικό χρόνο που έχει δοθεί θα αποσταλούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας αλλά και τη Δευτέρα. Παράλληλα, για το θέμα αυτό, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων στην Αθήνα.

Εκ μέρους των ΤΕΙ ο προεδρεύων της Συνόδου κ. Γιάννης Χρυσουλάκης πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από τον υπουργό Παιδείας μικρή παράταση 15 ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς ο χρόνος που τους δόθηκε ήταν πολύ λίγος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, ακόμη κι αν η λίστα από το υπουργείο Παιδείας δεν φτάσει στην ώρα της, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάργηση συνολικά περί των 2.000 οργανικών θέσεων σε έντεκα υπουργεία, ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων. Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις θα προβλέπουν «την κατάργηση των πλεοναζουσών οργανικών και προσωποπαγών θέσεων, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προσωπικού που προήλθε από αξιολόγηση» και θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Προχωράει η διαθεσιμότητα στους ΟΤΑ και την Υγεία

Χωρίς προβλήματα φαίνεται να προχωράει η διαδικασία της διαθεσιμότητας στον τομέα της Υγείας και τους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας θα ενταχθούν υπάλληλοι των ΟΤΑ, από το χώρο της Υγείας, καθώς και από την «περιφέρεια του Δημοσίου», δηλαδή από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Ειδικότερα, η αξιολόγηση δομών στους δήμους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, απ' όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό.

Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.300 σχολικοί φύλακες και καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ πριν από λίγες ημέρες στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκαν 1.700 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πλην των 2.000 απολύσεων που εκκρεμούν έως το τέλος του 2013, το πρώτο τρίμηνο του 2014 -δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου- θα πρέπει να τεθούν εκτός Δημοσίου 1.000 ακόμα υπάλληλοι. Έως τον Ιούνιο επιπλέον 4.000, 1.500 εντός του Ιουλίου και 1.500 εντός του Αυγούστου. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, με το κλείσιμο δηλαδή του τρίτου τριμήνου, θα πρέπει να γίνουν 2.000 ακόμα απολύσεις, ενώ απομένουν άλλες 1.000 έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2014, προκειμένου να συμπληρωθεί ο ζητούμενος αριθμός.