Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του από το βήμα της 78ης ΔΕΘ, αναλύοντας προς τους παραγωγικούς φορείς το πρόγραμμα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Εάν κάποιος συμφωνεί με την άποψη, ότι η αύξηση του χρέους μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια λιτότητας είναι επιτυχία. Ή με την άποψη, ότι η μετανάστευση 250.000 νέων ανθρώπων συνιστά επίτευγμα. Ή με τον ισχυρισμό, ότι οι εξαγωγές από μόνες τους μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, με την εσωτερική ζήτηση να διαλύεται, και τους βασικούς εμπορικούς εταίρους να μπαίνουν σε τροχιά ύφεσης. Ή αν κάποιος πιστεύει στα αλήθεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ύφεσης όσο συνεχίζονται τα μνημόνια, τη στιγμή μάλιστα που αυτό έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί από τον κ. Σαμαρά, από το Νοέμβριο του 2012. Δυστυχώς ο πρωθυπουργός δε σας ρώτησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Επέλεξε να περιγράψει μελλοντικούς παραδείσους, όταν η χώρα ζει μια κόλαση. Κατά την άποψή μου δε πρόκειται για παράλειψη αλλά για μεθόδευση. Στόχος του, να προλειάνει το έδαφος για το τρίτο Μνημόνιο που είναι έτοιμος να υπογράψει. Να κατασκευάσει, όπως μπορεί, ένα κάποιο δείγμα επιτυχίας, ώστε, για μία ακόμα φορά, να δεσμεύσει τον τόπο στη λιτότητα.
Έτσι έγινε πια σε όλους ξεκάθαρο, ότι το περίφημο "success story" δεν είναι παρά η κωδική ονομασία για το τρίτο Μνημόνιο» δήλωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Επιμονή σε μια λανθασμένη πολιτική»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η κυρία Μέρκελ δήλωσε πως δε φταίει αυτή για τα προβλήματα του Νότου. Προσπαθεί και αυτή σιγά σιγά να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω της για την αποτυχία. Διότι αν υπήρχε επιτυχία, θα έσπευδε να ζητήσει τα "μπράβο" της διεθνούς πολιτικής. Tο να επιμένεις, όπως ο κ. Σαμαράς, σε μια πολιτική που όλοι πλέον, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, ομολογούν πως είναι λανθασμένη και καταστροφική, "είναι περισσότερο από σφάλμα – είναι έγκλημα"».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η καταστροφή είναι εδώ: 

Έχει αποτύχει κατά κράτος ο στόχος της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης να δημιουργηθεί ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η πράγματι αρκετά ταχεία βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών ας μη μας ξεγελά. Οφείλεται αποκλειστικά στην ραγδαία μείωση του όγκου των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, λόγω της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, τη μαύρη μνημονιακή τριετία, η χώρα απώλεσε το 20% του ΑΕΠ. Η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ φτάνει, περίπου, στο 25%. Οι μισθωτοί έχουν χάσει το 37% της αγοραστικής δύναμης που είχαν το 2009, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας την επίπτωση της φορολογίας. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ, μέχρι του χρόνου η αγοραστική δύναμη Θα έχει υποστεί καθίζηση της τάξης του 50%. Η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης. Οι συνολικές καθαρές επενδύσεις κατέρρευσαν, περίπου, στο -10% του ΑΕΠ. Ενώ η πτώση της εγχώριας ζήτησης από το 2009 και μετά είναι δραματική και έφτασε στο 31,3%. Το επίπεδο της εγχώριας ζήτησης έχει πλέον επιστρέψει 14 χρόνια πριν – δηλαδή στο επίπεδο του 1999. Η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία ήδη αγγίζει το 28% του εργατικού δυναμικού. Εγκλωβίζει, περίπου, 1,5 εκατ. άτομα που δεν έχουν καν την ελπίδα να βρουν δουλειά τα επόμενα χρόνια με το τρίτο Μνημόνιο.

«Επιθυμούν μια Ελλάδα γεωπολιτικά αδύναμη» 

«Αυτή είναι η Μαύρη Βίβλος των Μνημονίων, που η κυβέρνηση Σαμαρά θέλει να κρατήσει ανοιχτή. Είναι, συνεπώς, ηλίου φαεινότερο ότι η στρατηγική της λιτότητας και των Μνημονίων εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας τόσο μικρής μειοψηφίας που φαντάζει ότι στερείται λογικής» προσθέτοντας ότι «έχει και οικονομική λογική και γεωπολιτική σκοπιμότητα. Μακροπρόθεσμα υπονομεύει τη διεθνή ισχύ και θέση της χώρας. Υπονομεύει και τη δυνατότητα αυτόνομης πορείας ορισμένων που ναι μεν ευνοούνται περιστασιακά από το μνημόνιο, αλλά αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι η πίεση έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται πάνω σε αυτούς. Και, από αυτήν την οπτική γωνία, διευκολύνει όσους επιθυμούν και επιδιώκουν μια Ελλάδα γεωπολιτικά αδύναμη και εξαρτημένη από τους ίδιους» σημείωσε, για να συνεχίζει:

«Σ’ αυτό το πλαίσιο εγγράφεται η απαίτησή τους για λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, ως επιστέγασμα διαδοχικών ενεργειών υποβάθμισής τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει χωρίς συζήτηση αυτήν την ιδιότυπη και υστερόβουλη αξίωση των δανειστών, η οποία αγγίζει το σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας».

O Αλέξης Τσίπρας μίλησε για χέδιο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά και τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – που, σε κάποιο βαθμό, προϋπήρχε αλλά την απαξίωσε η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.

«Και είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε ή απέφυγε να αξιοποιήσει στρατηγικά τον αγωγό μεταφοράς αζέρικου αερίου στην Ευρώπη – του γνωστού Transatlantic Pipeline (TAP) – και να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο» πρόσθεσε.

«Δεν θα καταστρέψουμε τις ζωές των ανθρώπων για το πλεόνασμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι «σταθερή πολιτική επιλογή – δεν είναι δέσμευση προς τρίτους. Δεν είναι όμως και στόχος για την επίτευξη του οποίου θα συνεχίσουμε μια πολιτική διάλυσης της οικονομίας. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε για να μπορεί η οικονομία μακροπρόθεσμα να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Όχι κάτι που για να το πετύχουμε βραχυπρόθεσμα, θα καταστρέψουμε τις ζωές των ανθρώπων. Το πολιτικό ζήτημα έγκειται, συνεπώς, στον τρόπο και τις πολιτικές – όχι στο στόχο».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «απομυζά τους δηλώνοντες εισόδημα –όχι τους έχοντες και κατέχοντες. Ο κ. Σαμαράς έσπευσε και ονόμασε πρωτογενές πλεόνασμα τα λεφτά που χρωστάει το Δημόσιο και δεν δίνει. Το έλλειμμα ρευστότητας στην αγορά. Το έλλειμμα στις τσέπες των ανθρώπων. Το μηχανισμό της ύφεσης. Το πλεόνασμα για το οποίο μιλάει ο κ. Σαμαράς δεν είναι απλώς εικονικό. Είναι πραγματικά ανύπαρκτο».

Για το πώς θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτογενές πλεόνασμα ανέφερε: 

Ανακόπτοντας τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα.Με την εφικτή σύλληψη της τεράστιας και της σκόπιμα διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης. Και πιο συγκεκριμένα:

-Από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Εμείς, όπως γνωρίζετε, δεν έχουμε φίλους μεγαλολαθρέμπορους.
-Από τον άμεσο αναπροσανατολισμό του ελεγκτικού έργου του ΣΔΟΕ στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και των βεβαιωμένων πράξεων φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
-Από την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων που φέρνουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ με βάση τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές.
Από τη μετατόπιση επίσης του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και τις μεγάλες περιουσίες με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Κομβικό κεφάλαιο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «αποτελεί το κεφάλαιο των τραπεζών και της ρευστότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει τη δική του επιλογή: ανακεφαλαιοποίηση, όχι για τους τραπεζίτες, αλλά για την εθνική οικονομία. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι υπεκφυγές και τα ανέκδοτα τελειώνουν: το δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μιας και καλύπτει το σύνολο του κεφαλαίου του. Άρα και τον έλεγχο των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται με δημόσιο δανεικό χρήμα. Τελεία και παύλα ως προς αυτό».

Χρέος και γερμανικές αποζημιώσεις

Για το δημόσιο χρέος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι από τη μια είναι η μη λύση που υιοθετεί συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου:

-απομόνωση του προβλήματος χρέους της χώρας μας στην Ευρωζώνη ως δήθεν «ειδικής περίπτωσης»,
- εστίαση σε παραμετρικές βελτιώσεις στο προφιλ του δημόσιου χρέους οι οποίες, όμως, δεν μπορούν να αντιστρέψουν τη δυναμική του,
-νέα δάνεια για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης, μιας αποικίας χρέους!
 
Με αυτήν την πολιτική, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τον περασμένο Ιούνιο τα 321 δισ. ευρώ, όταν στις 31.12.2009 ήταν 299,6 δισ. ευρώ. Ένα τέτοιο χρέος, είναι σαφώς μη βιώσιμο και μη διαχερίσιμο – για να μην πω εκτός ελέγχου.  

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και απαιτεί πραγματική και βιώσιμη λύση. Λύση που εγγράφεται στο πλαίσιο μιας νέας, ολιστικής και ευρωπαϊκής προσέγγισης στο πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης.

-Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και οριστική λύση, χωρίς διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας των συσσωρευμένων χρεών στην Ευρωζώνη και «ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου.
-Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και οριστική λύση, χωρίς συντονισμένη αναπτυξιακή στροφή στην Ευρωζώνη. Χωρίς ένα νέο και μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού Νότου.

Με αυτό το σκεπτικό, έχουμε προτείνει Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, ώστε να ρυθμιστεί συνολικά το πρόβλημα.

Θα υπενθυμίσουμε, επίσης, και κάτι ακόμα στη γερμανική κυβέρνηση: ότι δεν χρωστά μόνον η Ελλάδα στη Γερμανία, αλλά και η Γερμανία στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης του 1995, Θα ζητήσουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με αντικείμενο τις πολεμικές επανορθώσεις και ειδικότερα το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «δεσμευόμαστε και θα εφαρμόσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμά μας, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Διαπραγματευόμαστε μόνο το δάνειο. Όχι το πρόγραμμά μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε οτι «για να τονώσουμε την εσωτερική ζήτηση, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, σταματάμε την ελεύθερη πτώση των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ βοηθήματος στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Και επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό από τα 586 στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Ο ίδιος έκανε μνεία και στοα σενάρια ιδιωτικοποίησης των εταιρειών νερού: 

«Είναι αυτονόητο – και ας το λάβουν υπόψη τους όσοι νομίζουν ότι τους αφορά – πως το νερό είναι κρίσιμο δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Είναι προϋπόθεση για την ανθρώπινη ζωή. Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση προλάβει να κάνει το μοιραίο λάθος και ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, οι πράξεις της αυτές ακυρώνονται κατά προτεραιότητα από τη κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αγαθά που αφορούν τη ζωή και την υγεία του πληθυσμού, δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν και για κανέναν λόγο».


Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα πως «έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης για να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

-Τη «νέα σεισάχθεια» και τη νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

-Την ανακούφιση από φορολογία και από οφειλές προς το Δημόσιο,

-Τη διασφάλιση στέγης και τροφής για όλους,
-Την εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, οι τηλεπικοινωνίες και η θέρμανση.
-Τη διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους.
τη διασφάλιση της μετακίνησης για όλους, με δωρεάν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες στους ανέργους και σε άτομα με ελάχιστο εισόδημα.

«Είναι πλέον γνωστή η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη πέντε βασικών παραγωγικών συμπλεγμάτων: του αγροτοδιατροφικού, του τουριστικού, του ενεργειακού, της βιομηχανίας, των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της έρευνας, όπως και του κατασκευαστικού».

«Δίκαιος ο αγώνας των εκπαιδευτικών»

Για τον τομέα της Παιδείας ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι «με τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που εφαρμόζονται από φέτος, η κυβέρνηση κλείνει σχολεία και εκβιάζει εργαζόμενους και άνεργους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στα δεκατετράωρα ανά εβδομάδα πακέτα μαθημάτων των φροντιστήριων. Γι’ αυτό στηρίζουμε το δίκαιο και αναγκαίο αγώνα των εκπαιδευτικών. Γιατί δεν είναι συντεχνιακός αγώνας, αλλά αγώνας για όλο το λαό, αγώνας για τα παιδιά. Αγώνας για την ανάκτηση της παιδείας ως δημόσιου αγαθού.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι το σχολείο παύει να είναι εξεταστικός προθάλαμος των ΑΕΙ και πάρεργο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Διασφαλίζουμε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση για όλους, από το δίχρονο Νηπιαγωγείο έως και το Πανεπιστήμιο. Στόχος μας είναι να αντιστρέψουμε τη μετανάστευση του επιστημονικού δυναμικού – να αντιστρέψουμε το λεγόμενο brain drain. Και να κάνουμε την Ελλάδα χώρα-μαγνήτη για νέους επιστήμονες και ερευνητές.
Αν δουλέψουμε με σχέδιο και όραμα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και όραμα και σχέδιο. Τότε, σε βάθος χρόνου, η Ελλάδα μπορεί να μην είναι μόνον η χώρα του τουρισμού, αλλά και η χώρα της επιστήμης. Η χώρα της παροχής υψηλής ποιότητας γνώσης στα Πανεπιστήμια και παραγωγής υψηλού επιπέδου έρευνας στα ερευνητικά κέντρα.

«Κλειδί ο πρωτογενής τομέας»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο πρωτογενής τομέας, «το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, μπορεί, πράγματι, να αποτελέσει βασικό μοχλό συνολικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου και της περιφέρειας. Δεσμευόμαστε ότι:

-Θα θέσουμε σε λειτουργία εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο,
-Η νέα σεισάχθεια θα περιλάβει τους αγρότες, με τη νομοθετική ρύθμιση των χρεών και τη διαγραφής μέρους τους, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, αλλά και την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
 
Δεσμευόμαστε, επίσης, και εφαρμόζουμε το αγροτικό κτηματολόγιο, το οποίο εντάσσεται στο εθνικό κτηματολόγιο. Και παίρνουμε μέτρα αποτροπής της ακαλλιέργητης παραγωγικής γης.

«Ανάλογο παράδειγμα ανάπτυξης του κοινωνικού τομέα της οικονομίας με τη διασύνδεσή του με τον τριτογενή, αφορά τον τουρισμό» σημείωσε και συνέχισε: Με αφορμή την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο τόπος κρίνουμε αναγκαία την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την Ελλάδα. Στόχος Θα είναι να δοθεί έμφαση στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων που Θα μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού, αλλά και να ενισχυθεί και ο εξαγωγικός χαρακτήρας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής».