current views are: 1

15 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση08:50

Όταν οι πολιτικοί «επιλέγουν» να χάσουν την ψυχραιμία τους

Η φωτογραφία του Πέερ Στάινμπρουκ να «υψώνει» το μεσαίο δάχτυλο σε εξώφυλλο περιοδικού προκάλεσε αρχικά αίσθηση εντός και εκτός Γερμανίας.

Δημοσίευση 08:50’
αρθρο-newpost

Η φωτογραφία του Πέερ Στάινμπρουκ να «υψώνει» το μεσαίο δάχτυλο σε εξώφυλλο περιοδικού προκάλεσε αρχικά αίσθηση εντός και εκτός Γερμανίας.

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Η φωτογραφία του Πέερ Στάινμπρουκ να «υψώνει» το μεσαίο δάχτυλο σε εξώφυλλο περιοδικού προκάλεσε αρχικά αίσθηση εντός και εκτός Γερμανίας. Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία στο πλαίσιο συνέντευξης-παντομίμα που έδωσε στο ένθετο της Süddeutsche Zeitung επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να απαντήσει στο ερώτημα αν του αξίζει, ο χαρακτηρισμός «Πεερλουσκόνι», ο οποίος παραπέμπει στον ιταλό πρώην πρωθυπουργό. 

Η κίνηση αυτή που με τη σύμφωνη γνώμη του έγινε εξώφυλλο προφανώς και έγινε στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού τρικ και προφανώς το ζητούμενο ήταν να προσελκύσει ψηφοφόρους. 

Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές όμως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το αντίθετο, με δύο στους τρεις Γερμανούς, για τους οποίους ούτως η αλλιώς η χειρονομία αυτή είναι άκρως πρσβλητική, να διαφωνεί με την επιλογή. 

Η χειρονομία αυτή, με τις ρίζες της να βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα,  έχει και άλλες φορές «χρησιμοποιηθεί» από αμερικανούς πολιτικούς όπως από τον Ρόναλντ Ρίγκαν ο οποίος όταν ήταν κυβερνήτης της Καλιφόρνιας την «απήυθυνε» σε διαδηλωτές αλλά και από τον Νέλσον Ροκφέλερ. Ήταν το 1976 όταν ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας. Από τότε στις ΗΠΑ μάλιστα έχει μείνει ως «η χειρονομία του Ροκφέλερ». 

Και ο Τζόρτζ Μπους ο νεότερος όμως είχε υψώσει το μεσαίο δάχτυλο λίγο πριν ξεκινήσει τηλεοπτική συνέντευξη κι ενώ οι κάμερες «έγραφαν»…

Στην τελική του ευθεία ένας προεκλογικός αγώνας μπορεί να παρεκτραπεί και να ξεπεράσει τα όρια χωρίς όμως να φέρνει πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα…

Στις ΗΠΑ όπου η προεκλογική περίοδος είναι μακρά έχει παρατηρηθεί πολλές φορές οι καμπάνιες των υποψηφίων να παίρνουν χαρακτήρα προσωπικό και αρκετά συχνά προσβλητικό για τους αντιπάλους. 

Δύο από τις αφίσες που είχαν προκαλέσει σάλο στη χώρα αφορούσαν στον Μπαράκ Ομπάμα και οι δύο αποσύρθηκαν μετά από λίγο. 
Η μία καλούσε τους αμερικανούς να μην ψηφίσουν τους Δημοκράτες…έχοντας μια φωτογραφία από τους Δίδυμους Πύργους και η δεύτερη παρομοίαζε τον Ομπάμα με τον Χίτλερ


σχετικα αρθρα