Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αλλαγή διαπραγματευτικής τακτικής έναντι των πιστωτών της χώρας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν την άφιξη στην Ελλάδα των ελεγκτών της τρόικας. Η μέχρι σήμερα πειθήνια ελληνική στάση δίνει τη θέση της στις κόκκινες γραμμές της Αθήνας έναντι των εντεινόμενων σεναρίων από τις Βρυξέλλες και την Ευρωζώνη για νέο δάνειο και νέα μέτρα.

Συνομιλητές του Πρωθυπουργού κάνουν λόγο για σειρά επαφών εδώ και αρκετό διάστημα με όλους τους σημαντικούς «παίχτες» της ελληνικής υπόθεσης. Άλλωστε, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη εξπρές στις Βρυξέλλες, ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συζητήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει σαφώς ταχθεί υπέρ της ανάγκης γενναίας ρύθμισης του ελληνικού χρέους και χαλάρωσης της λιτότητας.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει, την Τρίτη, τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας στους Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Εμανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σούλτς τόσο για την επικείμενη αξιολόγηση όσο και για την ανοικτή, πλέον, συζήτηση για το «τρίτο πακέτο» προς τη χώρα και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ήδη, τόσο με την ομιλία του στη ΔΕΘ όσο και με πρόσφατη συνέντευξή του, ο Πρωθυπουργός έχει θέσει τις βασικές παραμέτρους της ελληνικής θέσης, δηλαδή:

-όχι νέα εισπρακτικά μέτρα

-όχι νέο μνημόνιο, σε περίπτωση που απαιτηθεί νέο δάνειο για το προσεχές έτος

Στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τη βεντάλια των ελληνικών θέσεων και για την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι συνεργάτες του, δε, περιγράφουν ότι η συζήτηση δεν πρόκειται επουδενί να επικεντρωθεί στα ήσσονος σημασίας ζητήματα αλλά να αγγίξει τα μεγάλα.

Άλλωστε, είναι ειλημμένη απόφαση η ολοκλήρωση του προγράμματος κινητικότητας στο δημόσιο (σ.σ. εξ ου και η ισχυρή πίεση που δέχεται ο Κ. Αρβανιτόπουλος από το Μαξίμου για να υπερβεί την άρνηση των πρυτάνεων), θεωρείται εφικτή η συμφωνία για τις ΕΛΒΟ-ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ (σ.σ. με μικρότερη περίοδο εντός της οποίας θα επιδιωχθεί η εξυγίανση των εταιρειών και με περιορισμένου κόστους πρόγραμμα εθελουσίας) ενώ ήσσονος σημασίας θεωρούνται ο νέος κώδικας δικηγόρων και το ζήτημα των οφειλών προς ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ.

Τα μέτρα για το 2015-16

Το μεγαλύτερο μέλημα του κ. Σαμαρά αφορά στη διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση των μέτρων που αφορούν την διετία 2015-2016. Ο αρχικός υπολογισμός της τρόικας για επιπλέον μέτρα 4 δισ. ευρώ απορρίπτεται από την Αθήνα που τα προσδιορίζει σε περίπου 2,5 δισ, θέλει να προέλθουν αποκλειστικά από τον περιορισμό της σπατάλης και την αναδιάρθρωση δομών (πχ. στρατόπεδα) και, προφανώς, δεν θέλει να περάσουν από την Βουλή σε αυτή τη φάση.

«Η ελληνική κοινωνία αλλά και η κυβέρνηση δεν αντέχουν άλλα μέτρα» σημειώνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι «αν η τρόικα θέλει σκληρό ροκ, είτε σπρώχνει τη χώρα σε εκλογές, είτε θέλει να δώσει τα κλειδιά στον κ. Τσίπρα».

Το νέο δάνειο και το χρέος

Πλην της πιο πολιτικής αντιμετώπισης από τους δανειστές (σ.σ. η οποία θα πρέπει να αποτυπωθεί και στην έκθεση προόδου της τρόικας) ο κ. Σαμαράς θα ανοίξει εκτιμάται και τη συζήτηση για το δάνειο – γέφυρα που θα απαιτηθεί καθώς και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για την οποία θα ανοίξει αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας γερμανικής κυβέρνησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2014.

Με την κοινωνία στα όρια της, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να δημιουργήσει την προοπτική απαλλαγής της χώρας από την τρόικα. Αυτό, προφανώς, δεν μπορεί να συμβεί με ένα νέο δάνειο, με νέα μέτρα και με το «θρίλερ» της τρόικας να επαναλαμβάνεται ανά τρίμηνο. Ο Πρωθυπουργός θέλει το επόμενο διμερές δάνειο να μην περιλαμβάνει πρόσθετους όρους. Γι αυτό άλλωστε επιμένει η Ελλάδα να εμφανιστεί όχι μόνον ως καλός αλλά ως άριστος μαθητής στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί.

Ως προς το χρέος, για το οποίο ο κ. Σαμαράς επίμονα υπενθυμίζει τη δέσμευση του Eurogroup για ανάληψη πρωτοβουλιών, η ελληνική πλευρά πέραν του να εξασφαλίσει ό,τι καλύτερο μπορεί, επιδιώκει να το πετύχει και στο μικρότερο δυνατό χρόνο. «η συζήτηση για το χρέος αποτελεί τον τελευταίο ίσως αρνητικό παράγοντα για τη χώρα» σημειώνει στο newpost στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, προσθέτοντας ότι «το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι μία μακρά και κινδυνολογική συζήτηση για το θέμα».