Την πεποίθηση ότι σε περίπτωση εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την «απόλυτη πλειοψηφία» στη Βουλή εξέφρασε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη  Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι οι εκλογές είναι ζήτημα επιβίωσης για όσους ζουν στα όρια της φτώχειας.

«Μιλήσαμε για τα αυτονόητα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση» υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας ότι «χρέος μας είναι να εξασφαλίζουμε στους έλληνες τα αυτονόητα», ενώ προσέθσε λέγοντας ότι«το πρόγραμμα μας είναι αδιαπραγμάτευτο».

«Όπως έπεσαν οι δύο μνημονιακές κυβερνήσεις, έτσι θα πέσει σύντομα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, είπε πως ο κ. Σαμαράς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι και ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός από εκλογές, που διεξήχθησαν πριν από τη λήξη της τετραετίας.

Νέα πρόταση προς Σαμαρά για ντιμπέιτ

Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, απάντησε ότι δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση θα πέσει με μια πρόταση μομφής, αλλά από τις κινητοποιήσεις του λαού. «Τα κοινοβουλευτικά όπλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα χρησιμοποιήσει αν και όποτε κρίνει» είπε.

Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό ότι δεν πηγαίνει στη Βουλή να απαντήσει στις ερωτήσεις του και ότι οι υπουργοί τις απαξιώνουν. «Είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία η απαξίωση δημοκρατικών θεσμών» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην κρύβεται». Επανέλαβε μάλιστα παλιότερη πρότασή του να αποδεχθεί ο κ. Σαμαράς μια δημόσια συζήτηση, είτε στη Βουλή, είτε σε τηλεοπτικό στούντιο.

Εθνικοποίηση τραπεζών, επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν από το Δημόσιο

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αποκαταστήσει τις αδικίες στο Δημόσιο» και τόνισε ότι «αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν, θα ξαναβρεθούν στις θέσεις τους».

Για τις τράπεζες είπε ότι θα «εθνικοποιηθούν» και οι αγρότες που έχουν χρέη σ΄αυτές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη «νέα σεισάχθεια». Επίσης, θα δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση των νέων αγροτών.

«Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια»

«Εμείς θα τα εκπληρώσουμε αυτά που λέμε. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση αν φοβάται μήπως δεν μπορέσει να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις του και βρεθεί στην ίδια θέση, που βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και είπε πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. 

Αναγνώρισε ότι ο κόσμος είναι καχύποπτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «κάηκε στον χυλό και φυσάει και το γιαούρτι» και ζήτησε από τους πολίτες να τον κρίνουν αυστηρά.

Αντέδρασε στην κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπαιδευτικοί κλείνουν τα σχολεία, λέγοντας πως «η τρόϊκα κλείνει τα σχολεία» και πρότεινε στη νέα Βουλή να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.

«Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»

 Αν γίνονταν τώρα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε «απόλυτη πλειοψηφία» στη Βουλή υποστήριξε , και τόνισε πως θα βρεθούν δυνάμεις που θα στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και στην κυβέρνηση αυτή δεν θα αξιοποιηθούν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Όσο πιο ισχυρή είναι η κυβέρνηση» είπε ο κ. Τσίπρας, «τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διαπραγμάτευση για τους εθνικούς στόχους».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης προς άλλες πολιτικές παρατάξεις, «πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς», σε μία εποχή που είναι αδύνατες οι «διαχωριστικές γραμμές και διαφωνίες».

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, υποστήριξε ότι «η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην εκφράζεται τώρα, επειδή υπάρχει μία βουβή οργή στον κόσμο», αλλά όπως σημείωσε «όταν γίνουν εκλογές θα πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας». Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι συνεχιση των μνημονίων ή αλλαγή πορείας και σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα ξαναφέρει την αξιοπρέπεια στη χώρα.

«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει»

Στρέφοντας το βλέμμα του προς το Μνημόνιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως χρειάζεται «κούρεμα του χρέους» και «αναστολή πληρωμής τόκων» των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα, καθώς «η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με τα προγράμματα λιτότητας».

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Δεν εθελοτυφλούμε. Ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες λύσεις υπάρχουν, όμως είναι έγκλημα να συνεχίζουμε το λάθος. Δεν είναι λύση ο νέος δανεισμός και δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης».

Αναφερόμενος δε στα σενάρια ενός νέου προγράμματος διάσωσης για τη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε εάν υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν το νέο «πακέτο δεν θα έχει νέα μέτρα», ειδικά όταν οι πιστωτές γνωρίζουν πως θα διαπραγματεύονται με μία ελληνική πλευρά που «ό,τι τους προτείνουν το αποδέχονται».

Ερωτηθείς, πάντως, για τις αντιδράσεις των εταίρων σε περίπτωση μονομερών ενεργειών, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, συνδέοντας τη διακοπή της χρηματοδότησης προς τη χώρα με κατάρρευση της ίδιας της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.

«Δεν είναι επιλογή μας οι μονομερείς ενέργειες, αλλά θα πάμε στη διαπραγμάτευση με τα χέρια σηκωμένα;», αναρωτήθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο, κατηγορώντας τη νυν και προηγούμενη κυβέρνηση ότι παρέδωσαν τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές και τον πρωθυπουργό ότι έχει ήδη δεσμευτεί και υπογράψει νέα μέτρα.

Εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «οβιδιακές μεταμορφώσεις»:

«Ξεκίνησε από σφρόδρα αντιμνημονιακός και μετά πέρασε στην πολτική της επαναδιαπραγματευσης. Μετά ανακάλυψε ότι ήταν αμαρτωλος και πήγε και είπε στην κ. Μερκελ και είπε 'ουδείς αναμάρτητος'. Σημερα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να φύγουμε από το μνημόνιο. Συμφωνουμε μαζί του. Πρέπει να φύσουμε από το μνημόνιο μονο που από το μνημόνιο δεν θα φύγουμε με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το μνημόνιο που θα μείνει στην ιστορία ως ένα πρόγραμμα που έσπειρε πόνο και εξαθλίωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής

Χαρακτήρισε εξάλλου τη Χρυσή Αυγή «νεοναζιστική συμμορία» που επιτίθεται όχι μονάχα σε ανθρώπους με άλλο χρώμα, αλλά σε όσους έχουν διαφορετικές ιδέες», όπως είπε και έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης. «Ο λαλίστατος κατά τα άλλα κ. Κεδίκογλου, δεν βρήκε ούτε λέξη για να καταδικάσει την επίθεση στο Πέραμα» είπε ο κ. Τσίπρας, που κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι «αντί να καταδικάσει το περιστατικό, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στο δημοκρατικό κόσμο της ΝΔ κάνοντας λόγο για επικίνδυνες πολιτικές επιλογές για τη χώρα και τη δημοκρατία: «Οφείλουν να παρέμβουν για να μην προχωρήσουν τέτοιου είδους επικίνδυνα σενάρια για τη χώρα», είπε.

«Θα επανεξετάσουμε τις αποκρατικοποιήσεις»

Σε ερώτηση για τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση θα επανεξετάσει «μία προς μία τις εκποιήσεις» και σημείωσε ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και τα νομικά μέσα, αλλά και το ηθικό έρεισμα ώστε να ακυρώσει συμφωνίες που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και παρατήρησε ότι «όπου υπηρξε ιδιωτικοποίηση του νερού υπήρξε μεγάλη αύξηση των τιμολογίων και κυρίως κίνδυνος για τη δημοσια υγεία».

Για τις δημοτικές εκλογές είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε συνεργασίες, «οι υποψήφιοι δεν θα είναι σώνει και καλά κομματικά στελέχη» και πως όσοι υποστηρίξει θα είναι στον δεύτερο γύρο.