Για υποχωρήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο Κουρδικό ζήτημα και οποίες θα ανακοινωθούν του επόμενο διάστημα ,κάνει λόγο η Τουρκική εφημερίδα Taraf σε σχετικό της δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα των Κούρδων μετά από την ανακοίνωση του PKK ότι διακόπτει  την αποχώρηση των  Κούρδων ανταρτών από το έδαφός της καθώς η κυβέρνηση της Άγκυρας αρνείται τώρα να πράξει τα συμφωνηθέντα.

Η Τaraf αναφέρει πως η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται ότι προσπαθεί να κινητοποιηθεί μετά από πολύμηνη αδράνεια στο Κουρδικό, μετά την ανακοίνωση του PKK πως «παγώνει» την αποχώρηση των ανταρτών από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.

Το δημοσίευμα της  τουρκικής εφημερίδας έχει τίτλο  « η κυβέρνηση ψάχνει φόρμουλα στο εκλογικό όριο» και υποστηρίζει  πως η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο και έχει καταλήξει στη μείωση του ορίου εκλογής το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 10%.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο ένα κόμμα για να εκλέξει βουλευτές θα πρέπει να λάβει το 10% των ψήφων σε όλη τη χώρα. Αυτό το θέμα αφορά άμεσα τους Κούρδους που από τη μια λαμβάνουν το 50 ή ακόμα και το 70% των ψήφων στις νοτιοανατολικές επαρχίες αλλά δεν μπορούν να εκλέξουν βουλευτές λόγω του εθνικού ορίου!

Η κυβέρνηση Ερντογάν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωνε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού αυτού.

Όμως σύμφωνα με την εφημερίδα Taraf την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να ανακοινωθεί η μείωση του ορίου του ποσοστού εκλογής στο 5 ή το 7%.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει επίσης πως θα υπάρχουν διευκολύνσεις σε όσους επιθυμούν να διδάσκονται την Κουρδική γλώσσα.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες ήρθε σε επικοινωνία με τον Αμντουλάχ Οτζαλάν για να εγκρίνει τις προτάσεις της κυβέρνησης. Ο Κούρδος ηγέτης φαίνεται πως «εχει δώσει το πράσινο φως» για να ξεκινήσει η Τρίτη φάσης της λύσης του Κουρδικού ζητήματος. Η πρώτη φάση ήταν αυτή του διαλόγου, η δεύτερη φάση ήταν η εκεχειρία».

Δεν αποκλείεται τα όσα γράφει η Taraf να είναι σκόπιμα  διοχετευμένα από το περιβάλλον του Ερντογάν  προκειμένου να καταγράψει τις πρώτες αντιδράσεις και να δει αν υπάρχει το περιθώριο να υλοποιήσει τα όσα είχε υποσχεθεί στο κουρδικό.

Γ.Κοκ.