Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Λίγες μόνο ημέρες έμειναν πριν από την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για να αρχίσει η νέα αξιολόγηση της οικονομίας και στο κυβερνητικό επιτελείο οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της νέας δόσης των 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο είναι ακόμη ανοικτά και η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου για να κλείσει τις τρύπες που ενδεχομένως να αφήσουν για μία ακόμη φορά στον αέρα την εκταμίευση.

Ήδη στην χθεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε ότι βρέθηκε λύση για το φλέγον ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάργηση συνολικά περί των 2.000 οργανικών θέσεων σε έντεκα υπουργεία, προκειμένου να επιτευχθεί και ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων. 

Σχεδόν έτοιμη φαίνεται να είναι και η απόφαση για το μέλλον των Αμυντικών Βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ για τις οποίες η τρόικα ζήτησε εδώ και τώρα το κλείσιμο τους. Η νέα πρόταση προς την τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα και θα προβλέπει εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος χρόνου (ενδεχομένως 5ετίας), ώστε να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, καθώς σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο αυτή είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για το ελληνικό δημόσιο σε σχέση με το «λουκέτο».

Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα δώσει έμφαση στα θετικά αποτελέσματα από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και θα προσπαθήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που οι τελευταίοι ανοικτά αμφισβητούν. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ύφεση το 2013 θα είναι χαμηλότερη και θα κυμαίνεται στο 3,8%, ωστόσο οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη 0,6%- 1% βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση. 

Το άλλο κρίσιμο ζήτημα που θα εξεταστεί είναι ο προϋπολογισμός του 2014 και το χρηματοδοτικό κενό. Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως θα κυμανθεί στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η τρόικα το υπολογίζει σε τουλάχιστον 4 - 4,3 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή έχει φουντώσει και τα σενάρια για τη λήψη νέου δανείου.  Την Παρασκευή, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup συζήτησε ανοικτά για το νέο δάνειο που θα χρειαστεί η Ελλάδα παραπέμποντας ωστόσο τις όποιες αποφάσεις για τα τέλη του έτους και μετά την αξιολόγηση της τρόικας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η συζήτηση για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στο σημερινό ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό, θα μετατεθεί για τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο, θεωρώντας στην ουσία δεδομένο το νέο πακέτο στήριξης.

Επίσης, στο μικροσκόπιο της τρόικας θα βρεθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Όπως έχει ήδη διαμηνύσει νέες καθυστερήσεις δεν θα γίνουν δεκτές, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για πέρασμα του ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες ή σε έναν διεθνή φορέα, αν και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο πρωθυπουργός διέψευσαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Παράλληλα η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απασχολήσει κυβέρνηση και δανειστές. Ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού οι προθέσεις της κυβέρνησης για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών έχουν γίνει γνωστές, προκαλώντας τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό. Παρά τις όποιες αντιδράσεις στο ελληνικό έδαφος, οι ευρωπαίοι από την πλευρά τους έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των «κόκκινων δανείων» ζητώντας να βρεθεί λύση άμεσα. 

Τέλος, στις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα βρεθεί μεταξύ άλλων και το άνοιγμα των αγορών. Και στο πεδίο αυτό έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις με την τρόικα να ζητεί άμεσα την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.