Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Το πρώτο κουδούνι σε γυμνάσια και λύκεια αναμένει σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου να διαγνώσει το εύρος του μετώπου που συγκροτεί η ΟΛΜΕ. Παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου δεν τρέφουν αυταπάτες για... κατάρρευση της απεργίας από την πρώτη ημέρα, το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών αναμένεται να είναι ένα πρώτο και ενδεχομένως ικανό δείγμα για το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να εκτιμήσει τις δυνάμεις του... αντιπάλου.

Η, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, βούληση των δασκάλων να μην προχωρήσουν πέραν της 48ώρης απεργίας σε περαιτέρω κλιμάκωση αποτελεί ένα πρώτο θετικό σημάδι, που τουλάχιστον αφήνει ελπίδες ότι το μέτωπο δεν θα διευρυνθεί προς την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Αντιθέτως, μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στα πανεπιστήμια καθώς ο Υπουργός Παιδείας, θέλοντας και μη, είναι έτοιμος να βάλει χέρι στο «αυτοδιοίκητο» αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη της διαδικασίας αξιολόγησης και διαθεσιμότητας των 1.700 διοικητικών από τα ΑΕΙ που είναι απαραίτητοι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 διαθεσίμων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η κυβερνητική αγωνία επικεντρώνεται στον κίνδυνο ενεργοποίησης μαθητών και φοιτητών στο μέτωπο της παιδείας, κάτι που εμφανώς μοιάζει να επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνον θα καθιστούσε μαζικότερες τις όποιες κινητοποιήσεις, συμπαρασύροντας ίσως και άλλους κλάδους, αλλά θα αύξανε κατακόρυφα και το βαθμό δυσκολίας για την κυβέρνηση. Και τούτο διότι θα έμενε χωρίς λύσεις αποκατάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Άλλωστε, οι καθηγητές μπορούν, έστω και μετά την παρέλευση ικανού χρόνου, να επιστρατευτούν. Οι μαθητές, πάλι, όχι.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο Αντώνης Σαμαράς θα ανησυχεί  για την εξέλιξη του ευρύτερου απεργιακού μετώπου από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία και, μάλιστα, σε συνθήκες που τείνουν να θυμίσουν το χειμώνα του 2011 με τους διαδοχικούς προπηλακισμούς πολιτικών, καλείται να διαχειριστεί και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα των δανειστών, όχι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αλλά στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνουν την αλλαγή στρατηγικής και την έναρξη ενός νέου, σαφώς πιο διεκδικητικού κύκλου, διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Ελλάδας.

Στις αυριανές διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι αναμένεται να τεθεί το πλαίσιο της συζήτησης τόσο για την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας όσο, κυρίως, για τα δημοσιονομικά μέτρα της διετίας 2015-16, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του επομένου έτους και, εν τέλει, της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η διπλωματική προσπάθεια Σαμαρά θα συνεχιστεί στην Ουάσιγκτον, όπου περί τα τέλη του μήνα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Η έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης, εκτός απροόπτου, θα κρίνει και το μέλλον. Αν δηλαδή, ως αποτέλεσμα μίας σκληρής στάσης της τρόικας, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με όξυνση των λαϊκών αντιδράσεων και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, ή αν, όπως εκτιμά ο κ. Σαμαράς,