Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

«Δεν πάει άλλο με την προγραμματική συμφωνία». Η φράση ανήκει σε προσβεβλημένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που πιστεύουν ότι έφθασε η στιγμή να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενό της και να δοθεί στην δημοσιότητα.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη εδώ και τρεις και πλέον εβδομάδες στα χέρια του την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προγραμματική συμφωνία όμως το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει σπουδή για την επικύρωσή της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Αντώνη Σαμαρά θα θέσει εκ νέου το ζήτημα ζητώντας να κλείσει το θέμα με την προγραμματική συμφωνία το οποίο για μία ακόμη φορά αφήνει μετέωρο το ΠΑΣΟΚ, καθώς εμφανίζεται ανακόλουθο με δικές του εξαγγελίες.

Το ΠΑΣΟΚ δέχτηκε η προγραμματική συμφωνία να μετατεθεί για «μετά την ΔΕΘ» όμως πλέον πιστεύει ότι το Μαξίμου θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου το κείμενό της -στο οποίο δίνεται έμφαση στην κοινωνική συνοχή- να γνωστοποιηθεί στους πολίτες.

Κατά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ανοίξει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Όχι μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά πρωτίστως για τις εθνικές εκλογές.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Το bonus θα κατανέμετα μεταξύ των κομμάτων που θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας εφόσον  πριν από τις εθνικές εκλογές δηλώσουν ότι προτίθενται να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση Βενιζέλου-Μιχελάκη δεν έγινε πάντως συζήτηση επί της ουσίας του θέματος.