Nα μην περιμένει η Ελλάδα ανακούφιση στην οικονομία της παρά το ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας που θα λάβει μετά τις γερμανικές εκλογές  γράφουν οι Financial Times αναφέροντας ότι μία πιθανή κυβερνητική συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους «θα κάνει τα ελάχιστα απαραίτητα για αποτραπεί μια άμεση διάλυση της ευρωζώνης, αλλά όχι παραπάνω».

«Κατά την τελευταία εβδομάδα, κάποιες από τις πιο σημαντικές εφημερίδες της Γερμανίας έχουν σχεδόν σταματήσει να αναφέρονται στην προεκλογική εκστρατεία που διανύει η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης. Απλά το θέμα είναι πια βαρετό.

Ωστόσο οι εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, είναι εντέλει πολύ σημαντικές. Το ενδιαφέρον ερώτημα δεν είναι τόσο ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος –αυτό είναι σχεδόν τελειωμένο θέμα. Το σημαντικό ερώτημα είναι αν το νέο γερμανικό κοινοβούλιο θα είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να συμφωνήσει σε μέτρα για επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να παρακολουθούμε θα είναι το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Αναλόγως του αποτελέσματος, μπορεί να αλλάξει την θέση του και μπορεί και όχι.

θα έλθουν νέα πακέτα για να δεθούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία μέχρι την επόμενη κρίση. Αλλά δεν διαβλέπω κάποια σημαντική ανακούφιση από τα χρέη, που είναι αυτό που πρέπει να γίνει για να επιλυθεί η κρίση
Το SPD δεν έχει κερδίσει ψηφοφόρους από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ισως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Δύσης, έχει αφομοιωθεί στην νεοκλασική επικρατούσα άποψη για την οικονομική πολιτική. Κι αυτό δυσκολεύει την εύρεση επιχειρημάτων για να επιτεθεί στην κα Μέρκελ.

Κάποιες φορές κατακεραυνώνει την επιβολή λιτότητας στην Νότιο Ευρώπη. Άλλες φορές διαμαρτύρεται ότι οι πολιτικές της κας Μέρκελ είναι πολύ "ακριβές". Πιο σημαντικό είναι ότι το SPD έχει υποστηρίξει την καγκελάριο σε όλες τις σημαντικές ψηφοφορίες για την πολιτική στην ευρωζώνη, εξασφαλίζοντας τις ελάχιστες μόνο παραχωρήσεις –η πιο ανόητη των οποίων για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που δύσκολα θα δει το φως της ημέρας με ουσιώδη μορφή.

Εάν και όταν η γηράσκουσα ηγεσία του κόμματος αποσυρθεί ή εξουδετερωθεί λόγω κακών αποτελεσμάτων, μια νέα γενιά ίσως προσφέρει διαφορετική προοπτική. Ισως τότε φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου θα προκύψουν αρκετές μέθοδοι επίλυσης της κρίσης στην ευρωζώνη.

Για να γίνει αυτό, το SPD θα πρέπει επίσης να θυμάται κάτι που έχει ξεχάσει από καιρό: Ότι οι μεγάλες οικονομίες δεν μπορούν να λειτουργούν με αυτόματο πιλότο. Ότι πρέπει να γίνονται προσαρμογές, όχι να καθυστερούν. Ότι τα αφόρητα χρέη πρέπει να σβηστούν. Και ότι μια βασική απαίτηση της νομισματικής ένωσης είναι η κατάλληλη τραπεζική ένωση, όχι αυτή που ετοιμάζεται να συμβεί.

Μια συνεργασία CDU-FDP θα κάνει τα ελάχιστα απαραίτητα για αποτραπεί μια άμεση διάλυση της ευρωζώνης, αλλά όχι παραπάνω
Μια πραγματική τραπεζική ενοποίηση είναι εκείνη που έχει ενιαία κεντρική διασφάλιση, όχι εκείνη όπου κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τον δικό της τραπεζικό κλάδο.

Όταν ξεπεραστεί αυτή η βαρετή, κατά κοινή ομολογία, εκλογική εκστρατεία, και οι εξεζητημένοι αριθμητικοί συσχετισμοί, είναι πολλά αυτά που παίζονται, αν και αυτό δεν φαίνεται στον πολιτικό διάλογο. Ειδικά η κατάληξη της κρίσης στην ευρωζώνη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση που θα έχει το SPD στην κάλπη» γράφουν οι FT.