Μία ευχάριστη έκπληξη υπήρξε στο ελληνικό δημοτικό σχολείο της Ίμβρου. Από δύο που ήταν οι μαθητές έγιναν ξαφνικά τέσσερις.

Όχι ότι γέμισε ζωή το σχολείο αυτό αλλά το ότι διπλασιάστηκαν οι μαθητές είναι ευχάριστο.

Μια οικογένεια ομοεθνών μας που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να μετ εγκατασταθεί στην Ίμβρο και έτσι έγραψε τα δύο της παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι στο ελληνικό σχολείο των Αγίων Θεοδώρων που ήταν κλειστό από το 1964.

Έτσι εκτός από τον Δημήτρη της 1ης τάξης και τον Αλέξη της 4ης, θα υπάρχουν ακόμη ένας μαθητής στην 1η και ένας ακόμη στην 2α.

Πριν αυτά τα δύο παιδιά φοιτούσαν στο Ελληνικό Ζάππειο σχολείο στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άννα Κουτσομάλη – ιδρύτρια του δημοτικού στην Ίμβρο, σε δηλώσεις της στα ελληνικά ΜΜΕ ανέφερε:

«Τα τέσσερα αυτά παιδιά είναι μια καλή αρχή, εύχομαι μια καλή εκπαιδευτική χρονιά. Πλέον κοιτάμε προς το μέλλον. Πλέον άνοιξε η πόρτα για την επιστροφή και άλλων ελληνικών οικογενειών της Ίμβρου. Μέρες τώρα δεν μπορώ να κοιμηθώ από τον ενθουσιασμό μου».

Να θυμίσουμε ότι η Άγκυρα είχε στείλει εποίκους στο νησί είχε δημιουργήσει φυλακές και οι ελληνικές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ίμβρο καθώς περνούσαν εφιαλτικές στιγμές και η Αστυνομία αντί να τους προστατεύει τους έδερνε.

Τους καταπατούσαν τις περιουσίες, βίαζαν τις ομοεθνείς μας και αν τολμούσαν και πήγαιναν στην Αστυνομία εκεί τότε βίωναν τη βία σε όλο της το μεγαλείο....

Το αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες έβλεπες ολόκληρα ελληνικά χωριά να ερημώνουν και να στέκονται σαν φαντάσματα.

Γ.Κοκ.