Η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική εξετάστηκαν στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee) του NATO στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ, στην οποία συμμετείχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Κατά την έναρξη των εργασιών στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί να παρακολουθείται στενά η κατάσταση της Συρίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε θέματα ασφαλείας και σταθερότητας στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) και στο Αφγανιστάν (ISAF) καθώς και στις εξελίξεις για τα Προγράμματα Smart Defence Initiative και Connected Forces Initiative.

Επιπρόσθετα η Στρατιωτική Επιτροπή υποστήριξε μελλοντικές ασκήσεις της Συμμαχίας, οι οποίες σηματοδοτούν μια στροφή της εστίασης του ΝΑΤΟ από τις επιχειρήσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η επόμενη Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2014, στην πόλη Βίλνιους στη Λιθουανία.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Γαλλίας, Τουρκίας, Ρουμανίας, Αλβανίας και Εσθονίας με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
 

TAGS