Την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τις εποικοδομητικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο εξέφρασε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στα ελληνικά και ρωσικά ΜΜΕ μιλώντας εφ' όλης της ύλης, η Βαλεντίνα Ματβιένκο αναφέρθηκε στις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στη συμμετοχή της Gazprom σε περαιτέρω διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων,στο ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για ένα ενιαίο πακέτο διαγωνισμού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λιμένος Θεσσαλονίκης, αλλά και στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Η κ. Ματβιένκο, τονίζοντας ότι υπάρχει μία ανακριβής απόδοση του κλίματος των σχέσεων των δύο κυβερνήσεων, όπως παρατηρεί στον ελληνικό τύπο, θέλησε πρωτίστως να διαβεβαιώσει ότι η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας υποστηρίζει με κάθε τρόπο τη συμμετοχή των ρωσικών επιχειρήσεων μεγάλων και μικρών σε επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα και έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες τυπικές και άτυπες αποφάσεις.

Ειδικότερα αναφερόμενη στη Gazprom, και την ΔΕΠΑ είπε ότι «έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον της για αυτή την επένδυση, πλην όμως θεωρεί ότι ήταν μη αποδεκτοί οι όροι βάσει των οποίων διεξήχθη αυτός ο διαγωνισμός. Η ελληνική πλευρά, ιδιαίτερα σε πολιτικό επίπεδο αντιλαμβανόταν τις ενστάσεις και τα προβλήματα που έθετε η Gazprom σχετικά με τους όρους, την διαφάνεια διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ωστόσο δεν έφτασε, εικάζω, ο χρόνος για να προσλάβουν όλα αυτά μία νομική σαφή διατύπωση σε ένα έγγραφο ώστε οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις της Gazprom να καμφθούν».

«Εάν όμως στο εξής» πρόσθεσε «οι όροι διεξαγωγής του διαγωνισμού, είναι με βάση τις απαιτήσεις για ένα δίκαιο διεθνή διαφανή διαγωνισμό η Gazprom έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε περαιτέρω διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων».

«Εμείς επιθυμούμε να είναι η ελληνική πλευρά αυτή που θα λάβει την τελική απόφαση. Δηλαδή αφού έχουν συμφωνηθεί όλα για τους όρους διεξαγωγής με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η υπόλοιπη διαπραγμάτευση και η τελική απόφαση να είναι στα χέρια της ελληνικής κυβερνήσεως ως κυριαρχικής» τόνισε εξηγώντας ότι η η ρωσική πλευρά κατανοεί «ότι η Ελλάδα είναι μέρος της ΕΕ, ότι πρέπει να υπάρχει μία συμφωνία των όρων οι οποίοι δεν πρέπει να αντιφάσκουν μεταξύ του ενός ή του άλλου διεθνούς διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης με τους όρους που θέτει η ΕΕ, ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι απόψεις και ανησυχίες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό». 

Επισημαίνοντας ότι η Gazprom έχει μία 17χρονη παρουσία στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτή «επιθυμεί να διεξαγάγει όχι μία επιμέρους τεχνική επένδυση στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ αλλά μία πολύ επωφελή για την ελληνική οικονομία δέσμη επενδυτικών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα. «Ενδιαφέρεται για την κατασκευή μιας διακλάδωσης του υπό κατασκευή south stream προς την Ελλάδα γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου για την Ελλάδα όπως επίσης και για την κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών με φυσικό αέριο που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να κάνει εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και για την διεύρυνση των καταναλωτών φυσικού αερίου με αντίστοιχες υποδομές που θα συμβάλει επίσης στη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου».

«Η ηγεσία της Ρωσίας» είπε η κ. Ματβιένκο «παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή κάθε επιθυμία της ελληνικής πλευράς και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι μεταξύ των χωρών μας υπάρχουν αδελφικοί στενοί πολιτισμικοί και άλλοι δεσμοί που μπορούν να δράσουν καταλυτικά στην ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων», και αναφέροντας το παράδειγμα της πρότασης του Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Ιούλιο για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου επισήμανε ότι «τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται ο τρίτος κύκλος και ευελπιστούμε να επιτευχθεί στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συμφωνίας μία παράταση πέραν του 2016 της συμφωνίας για την παροχή αερίου από την Gazprom» .

Η ίδια ανέφερε ότι «είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι όλες οι χώρες της ΕΕ αναπτύσσουν ενεργώς αμοιβαίες σχέσεις με την Gazprom» και «για την Ελλάδα έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος το οποίο έχει το δικαίωμα να συνάπτει σε αμοιβαία επωφελή βάση τις συμφωνίες και τις συνεργασίες εκείνες που τις χρειάζονται».

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συμμετοχή των ρωσικών επιχειρήσεων η ίδια επισήμανε ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, «η μεγαλύτερη σιδηροδρομική επιχείρηση του κόσμου», έχουν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά πως «η απλή επιμέρους ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του τροχαίου υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από μόνη της δεν αποτελεί κάποιο σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για μία επένδυση τέτοιας κλίμακας».

Σχετικά με το θέμα του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη που απέρριψε η βουλγαρική πλευρά ανέφερε ότι «η ελληνική πλευρά επαναβεβαίωσε τη συνέπειά της» καθώς επίσης και ότι «η ρωσική πλευρά είναι υπέρ της ανανέωσης των διαπραγματεύσεων αλλά σε τριμερές επίπεδο» ενώ εξέφρασε τη λύπη της «για την μονομερή απόφαση της βουλγαρικής πλευράς η οποία δεν ελήφθη χωρίς πολιτικές πιέσεις» αλλά και την πεποίθησή της ότι «αυτό το σχέδιο είναι ιδιαίτερα επωφελές και για τα τρία εμπλεκόμενα μέρη και η ρωσική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να επαναενεργοποιηθεί».

Σχετικά με το καθεστώς αδείας εισόδου, της βίζας των Ρώσων επισκεπτών η κ. Ματβιένκο εξήγησε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο της προεδρίας της στην ΕΕ «θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και θα καταβάλει προσπάθειες για την απλούστευση αδείας εισόδου με προοπτική την πλήρη κατάργηση».

Η ίδια θέλησε να επισημάνει ότι η βράβευση της εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα τιμητική: «Καταβάλλω πάντα ιδιαίτερες προσπάθειες για την ανάπτυξη της φιλίας, της αλληλοκατανόησης δεδομένων των ιστορικών, των πνευματικών και πολιτισμικών δεσμών που χαρακτηρίζουν τους λαούς μας. Οι λαοί μας συνδέονται με προαιώνια φιλία, αυτή είναι μία πολύτιμη παρακαταθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας, όσον αφορά το επίπεδο της νοοτροπίας, των διαθέσεων. Νομίζω ότι ίσως να ήμουν και εγώ Ελληνίδα σε κάποια άλλη ζωή, αισθάνομαι πνευματική ομοιότητα με τους Έλληνες. Έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα» κατέληξε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αναφορά του προέδρου Πούτιν ότι η Ελλάδα είναι επισφαλής χώρα για επενδύσεις η κ. Ματβιένκο είπε: «Παρακολουθώ στενά τον τύπο της Ελλάδας και αυτό είναι ένα παράδειγμα της μη αντίστοιχης ερμηνείας της πραγματικότητας αυτών που συμβαίνουν. Ο πρόεδρος μας αναφέρθηκε υπέρ της Ελλάδας.

TAGS