Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σκληρό μήνυμα έναντι λαϊκιστών και εξτρεμιστών, τους οποίους κατηγόρησε ότι παίζουν τα ρέστα τους για την αποτυχία της χώρας, έστειλε χθες ο Αντώνης Σαμαράς από τη Στοά του Αττάλου και την εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιnternational Herald Tribune.

Χωρίς την παραμικρή ονομαστική αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή, ο Πρωθυπουργός επεδίωξε να στείλει μήνυμα σύγκρουσης τόσο με το λαϊκισμό όσο και με τον εξτρεμισμό.

Ενώ η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο μέτωπο της παιδείας και αλλού, μαίνεται και ενώ, την ίδια ώρα, τα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής κλιμακώνουν τις προκλήσεις, ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι με αλήθεια, ελπίδα και, προφανώς, οικονομική ανάπτυξη τα «άκρα» θα ηττηθούν. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι λόγω της κλιμάκωσης των αντιδράσεων, οι επόμενοι λίγοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι.

«Δεν είναι οι πιο δύσκολοι της προσπάθειας, αλλά σίγουρα είναι οι πλέον ευαίσθητοι από πολιτικής απόψεως», εξήγησε ο κ. Σαμαράς. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, έναντι μεταξύ άλλων και του Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν, επιχειρηματολόγησε για τη θεωρία των δύο άκρων, εκτιμώντας ότι αλληλοτροφοδοτούνται, οδηγώντας εν τέλει την κοινωνία σε διχασμό. Επέστρεψε, έτσι, στη θεωρία των δύο άκρων που ανέπτυξε και κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. 

Η χθεσινή επιλογή του κ. Σαμαρά δεν είναι τυχαία καθώς η κυβέρνηση - παρά τις μετρήσεις που καταδεικνύουν την εκλογή αντοχή της Ν.Δ, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή του προγράμματος. Ο ίδιος το χαρακτήρισε ως «τυφλό σημείο». Πρόκειται για την περίοδο που η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με την εξάντληση και των τελευταίων αντοχών της ενώ η πραγματική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών δεν έχει ακόμη γίνει αντιληπτή και δεν έχει πρακτικές συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός, αντιμέτωπος με το πλέον διευρυμένο απεργιακό μέτωπο από την ανάληψη της εξουσίας, δεν κρύβει την ανησυχία του ότι η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί, λόγω και της παράφρωνος μεταβλητής του συστήματος, ενός τυχαίου δηλαδή περιστατικού.  Ένα τέτοιο «ατύχημα» όχι μόνον θα ακύρωνε τον όποιο πολιτικό και εκλογικό σχεδιασμό του Πρωθυπουργού, αλλά θα μπορούσε να υπονομεύσει όλη την προσπάθεια των τελευταίων ετών,. ισχυρίζονται συνεργάτες του κ. Σαμαρά. 

Αν και πολλές φορές, ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι η αντιμετώπιση των άκρων θα επιτευχθεί μόνον αν η χώρα εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, χθες εμφανίστηκε αποφασισμένος για σύγκρουση μέχρις εσχάτων. «Δεν μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία, εάν οι μετριοπαθείς δυνάμεις δεν επιβληθούν των λαϊκιστών... και αν οι εξτρεμιστές δεν αντιμετωπίζονται με κάθε τρόπο, όποια μορφή κι αν έχουν», είπε. 

Κι αν η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, εδώ και δύο χρόνια, καθημερινότητα για τη ΝΔ, η επικείμενη κλιμάκωση όχι μόνον των τόνων αλλά και της προσπάθειας καταστολής των πρακτικών της Χρυσής Αυγής αναμένεται να δώσει τον τόνο στο πολιτικό σκηνικό.