current views are: 1

17 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση06:30

Financial Times: Το νέο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας

«Τρίτη φορά τυχερή; Το τελευταίο πλάνο για τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου των Financial Times που αποκαλύπτει το σχέδιο για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας επισημαίνοντας πως μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο το ελληνικό ζήτημα. 

Δημοσίευση 06:30’
αρθρο-newpost

«Τρίτη φορά τυχερή; Το τελευταίο πλάνο για τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου των Financial Times που αποκαλύπτει το σχέδιο για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας επισημαίνοντας πως μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο το ελληνικό ζήτημα. 

«Τρίτη φορά τυχερή; Το τελευταίο πλάνο για τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου των Financial Times που αποκαλύπτει το σχέδιο για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας επισημαίνοντας πως μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο το ελληνικό ζήτημα. 

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «η Ελλάδα μπορεί να έχει χάσει την ικανότητα της να ρίξει σε δίνη τις διεθνείς αγορές, ωστόσο τα γεγονότα του καλοκαιριού απέδειξαν πως μπορεί ακόμα να φέρει αναταραχή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή». 

«Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με την οικονομική εξυγίανση της Ελλάδας, έχει προκαλέσει απρόσμενες εντάσεις στο εξωτερικό. Τον προηγούμενο μήνα, αναστάτωσε τις εκλογές στην Γερμανία, η οποία παρέχει το 27% των αποθεμάτων για τις διασώσεις της Ευρωζώνης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχθηκε δημόσια όσα λέγονταν ήδη ιδιωτικά: Οτι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πακέτο».

Το χρονοδιάγραμμα για το νέο πακέτο για την Ελλάδα

Το τελευταίο δίμηνο του έτους αναφέρει η εφημερίδα (Νοέμβριο- Δεκέμβριο 2013) θα ολοκληρώσει η Τρόικα την αξιολογησή της και οι πολιτικοί αρχηγοί, αναμένεται να συζητήσουν το πιο σημαντικό πρόβλημα με το τωρινό πακέτο στήριξης: Τα 11 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού όπως εκτιμά το ΔΝΤ.

«Το 2014 μόνο, η Αθήνα θα χρειαστεί άλλα 4,4 δισ. ευρώ μαζί με τα υπάρχοντα 173 δισ. του προγράμματος- ένας αριθμός τον οποίο η Τρόικα φοβάται πως μπορεί να εκτοξευθεί στα 6 δισ. Αυτό το κενό, πρέπει να καλυφθεί μέχρι τα τέλη του έτους ή το ΔΝΤ θα πρέπει να ξεχάσει την συνεισφορά του στο πρόγραμμα. Οι κανόνες του ΔΝΤ, επιβάλλουν 12 συνεχόμενους μήνες χρηματοδότησης πριν γίνουν πληρωμές βοήθειας. Η Ελλάδα τώρα, θα μείνει χωρίς χρήματα από το πακέτο διάσωσης στη μέση του επόμενου χρόνου. Αν και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τρέχουν για να καλύψουν την τρύπα 11 δισ. ευρώ σε αυτήν την αξιολόγηση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν κατά πάσα πιθανότητα με την τρύπα του 2014, πριν από το τέλος του έτους. Εάν οι υπουργοί Οικονομικών δεν καλύψουν το κενό του 2015 αυτή τη χρονιά, τότε θα πρέπει να ασχοληθούν και πάλι με αυτό στις αρχές του νέου έτους. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει το τρίτο πρόγραμμα, καθώς η Ε.Ε. -αντίθετα με το ΔΝΤ-, ακόμη δεν έχει δώσει καθόλου ρευστό για τα τελευταία δύο χρόνια της ελληνικής διάσωσης, το οποίο ρευστό τελειώνει το 2016 μετά την συμφωνία των αξιωματούχων να το επεκτείνουν. Μερικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν πως εκτός από τα 6,5 δισ. ευρώ τα οποία θα χρειαστούν το 2015, 5 δισ. ευρώ επιπρόσθετα θα χρειαστούν για το 2015. Επομένως, η νέα χρηματοδότηση θα είναι περίπου 15 δισ. ευρώ», γράφουν οι Financial Times.

Στο τέλος του έτους η Ελλάδα θα περάσει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα του προγράμματος καθώς αναμένεται να έχει ισοσκελίσει το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ή ακόμα καλύτερα να επιτύχει και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει έως τον Απρίλιο καθώς όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ οι όποιες συζητήσεις για ανακούφιση χρέους θα πρέπει να περιμένουν μέχρι η Eurostat να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, τον Απρίλιο.

Τότε σύμφωνα με την εφημερίδα θα ξεκινήσει μια περίπολοκη διαδικασία με δεδομένο ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ με το μεγαλύτερο με΄ρος να  παρακρατείται από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα κράτη της ευρωζώνης.

«Έτσι για να μειωθεί το χρέος τόσο δραστικά ένας από τους επίσημους δανειστές πρέπει να «πληγεί», μια εξέλιξη που κατ΄ ευφημισμόν ονομάζεται Επίσημος Τομέας Συμμετοχής. Ορισμένοι στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να μειωθεί κάτω του 110% εκτός αν το OSI περιλαμβάνει μεγάλες ζημιές στα δάνεια των Ευρωπαίων, μια πολιτικά ριψοκίνδυνη κίνηση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία ο Β. Σόιμπλε βεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους “κουρέματα“. Αντίθετα οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν περαιτέρω μείωση επιτοκίων και παράταση στην αποπληρωμή δανείων, οι οποίες ελπίζουν ότι θα είναι αρκετές.Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως η Βρετανία ξεπλήρωσε τα πολεμικά δάνεια (του Β΄ Παγκοσμίου) προς τις ΗΠΑ το 2006, σημειώνοντας πως η παράταση στην αποπληρωμή μπορεί να μην μειώνει το ύψος του χρέους, αλλά κάνει λιγότερη οδυνηρή την αποπληρωμή», γράφουν οι Financial Times. 

Ένας ακόμη παράγοντας στις εξελίξεις είναι τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι μια πιθανή πηγή νέων χρημάτων που θα καλύψουν τις διευρυμένες ελλείψεις είναι τα κεφάλαια που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Μέχρι σήμερα το ΤΧΣ έχει λάβει 49,7 δισ. ευρώ αλλά έχει δαπανήσει μόνο 41 δισ. για να «στηρίξει» τις 4 συστημικές τράπεζες και να διασώσει τις υπόλοιπες. Τα κεφάλαια περίσσεψαν εν μέρει διότι ορισμένες τράπεζες κατάφεραν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, κάτι που πολλοί αξιωματούχοι θεωρούσαν αδύνατο. Ορισμένοι στην ευρωζώνη αλλά και το ελληνικό υπουργείο οικονομικών επισημαίνουν ότι η χρησιμοποίηση αυτών των 8-9 δισ. θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το ύψος ενός τρίτου προγράμματος

Ωστόσο αξιωματούχοι από την τρόικα προειδοποιούν ότι η ελληνικές τράπεζες μπορεί να καταλήξουν να χρειάζονται και άλλα κεφάλαια. Η αρχική εκτίμηση των 50 δισ. πραγματοποιήθηκε πριν από δυο έτη, όταν δηλαδή η ελληνική οικονομία δεν είχε βυθιστεί στην ύφεση βαθύτερα από ό,τι αναμενόταν, και πριν την διάσωση της Κύπρου και την «ερήμωση» που προκάλεσε στον χρηματοοικονομικό κλάδο της περιοχής» επεξηγεί το άρθρο των Financial Times


σχετικα αρθρα