"Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει και πυξίδα και πυγμή να κάνει τις μεγάλες αλλαγές", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και σημείωσε πως το ότι διανύουμε μια περίοδο ρευστή και μεγάλων ζυμώσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, "δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε".

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις και σχέδιο και συμπλήρωσε ότι "από εκεί και πέρα φυσικά και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης όλων μας και σαφώς θα πρέπει να τρέξουν με ακόμη γοργότερο ρυθμό οι μεγάλες αλλαγές".

"Ούτε κυβερνητική επιτροπή σκέφτεται (σ.σ. ο πρωθυπουργός), ούτε ανασχηματισμό, διαθεσμικό όργανο υπάρχει και λειτουργεί όταν πρέπει και η συνάντηση και η συνεργασία με τους υπουργούς είναι καθημερινό φαινόμενο για την κυβέρνηση αυτή που εργάζεται", υπογράμμισε, ερωτηθείς σχετικά. Είπε ακόμη ότι η συνεργασίας με τους υπουργούς μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και δεν αποτελεί πρωτοτυπία.

Για το εάν θα δημιουργηθεί κυβερνητική επιτροπή, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε τις συχνότατες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ως δείγμα ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με τον πιο δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο.

Παράλληλα, ότι άλλες κυβερνήσεις όταν λειτουργούσαν με την κυβερνητική επιτροπή δεν λειτουργούσαν με το υπουργικό συμβούλιο, ότι η κυβερνητική επιτροπή είναι ολιγομελής και ότι υπήρχαν περίοδοι όπου λειτουργούσαν "τελείως αριστοκρατικά".

Κληθείς να σχολιάσει χτεσινή δήλωση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σοφίας Γιαννακά ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν μπορεί να συντονίσει το κυβερνητικό έργο, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν είναι ο ρόλος του κ. Πάγκαλου να συντονίζει και επεσήμανε ότι έχει συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες. "Πρόβλημα συντονισμού για την κυβέρνηση δεν υφίσταται, συντονιστής είναι ο πρωθυπουργός, αρκεί ο κάθε υπουργός, βουλευτής και στέλεχος να κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν", τόνισε.

Επιπλέον, ανέφερε πως το να εκφράζεται η αγωνία κάποιων βουλευτών, όπως και υπουργών, είναι δείγμα υγείας και ότι κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αλάθητη.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο χτεσινής συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση αναφορικά με συνταγματική κατοχύρωση της μη υπέρβασης του χρέους, ο κ. Πεταλωτής είπε και ο ίδιος έχει εκφράσει τη θέση της κυβέρνησης, ότι "εφόσον και εάν τεθεί ζήτημα συνταγματικής πρόβλεψης, υπάρχει θέμα ανοιχτό προς συζήτηση για την πρόβλεψη της δημοσιονομικής ισορροπίας".

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μπερδεύει το χρέος με το έλλειμμα και ότι με τις χτεσινές ανακοινώσεις της έδειξε ότι δεν αντιλαμβάνεται τα στοιχειώδη οικονομικά στοιχεία και μεγέθη.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλεψη συνταγματικής κατοχύρωσης του περιορισμού στο ύψος του επιτρεπόμενου χρέους, δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο, αλλά θα μπορούσε να τεθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "θα πρέπει όλοι, ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας απόψεις, να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μην επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να φτάσει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας", καθώς και ότι οι δικλείδες αυτές "μπορεί να είναι και νομοθετικές".

Είπε ακόμη ότι αν τεθεί το ζήτημα να αποφασίσει η κυβέρνηση, τότε θα ακολουθηθεί μια πολύ αυξημένης ισχύος και όχι θεωρητική συζήτηση, ενώ, ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι ούτως ή άλλως συζήτηση με πολύ συγκεκριμένες και σφιχτές προϋποθέσεις, άρα και η συζήτηση αν χρειαστεί να γίνει θα έχει το ανάλογο επίπεδο και την αντίστοιχη ισχύ.