Να προχωρήσει σε μια ισχυρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές – εταίρους ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ενόψει της έναρξης των διαβουλεύσεων με την τρόικα.

«Αν δεν υπάρξει απαλλαγή από την πολιτική της λιτότητας η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας δεν είναι εφικτή. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι η υποχώρηση στις λανθασμένες απαιτήσεις της τρόικας, οδηγεί σε κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, κύριοι άξονες της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι:

Η αποτροπή της επιβολής νέων μέτρων.
Η τροποποίηση αναποτελεσματικών μέτρων όπως η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι διακανονισμοί υποχρεώσεων των πολιτών σε κράτος και τράπεζες με ασφυκτικά όρια.
Η διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Η λήψη υποστηρικτικών μέτρων για τους ανέργους.
Η παροχή ρευστότητας στη πραγματική οικονομία.
Η επανατοποθέτηση της διοικητικής μεταρρύθμισης με αξιολόγηση δομών, επιχειρήσεων και προσωπικού και αποσύνδεση της κινητικότητας από απολύσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τονίζει πως η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει το τέλος της εποχής των μνημονίων λιτότητας και μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει:

Μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους με περικοπή μέρους του, μείωση των επιτοκίων και χρονική μετακύλιση των ομολόγων.
Ενίσχυση με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που να στοχεύει στην ανάκαμψη με διάχυση των ωφελειών σε όλους τους συντελεστές.
Στήριξη για να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω διαρθρωτικών αλλαγών στη διοίκηση και στο αναπτυξιακό μοντέλο.