Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Άκρως προκλητικός εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από τη Γαλλία μετά την κατάρριψη συριακού ελικοπτέρου από μαχητικά F-16 της ημισελήνου.

Συγκεκριμένα ο Αχμέτ Νταβούτογλου, από το Παρίσι μετά τις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε σχολιάζοντας την κατάρριψη του ελικοπτέρου του Άσαντ από τα μαχητικά που απογειώθηκαν από το Ντιγιάρμπακιρ.

«Από εδώ και πέρα κανένας δεν θα παραβιάζει τα σύνορα κανενός»

Η Άγκυρα προχώρησε στην κατάρριψη αυτή, στέλνοντας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και δύναμης.

Την ίδια ώρα τα τουρκικά μαχητικά όχι μόνο εισέρχονται στο F.I.R Αθηνών αλλά πετούν και πάνω από ελληνικά νησιά (Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Φούρνους, κ.α.) χωρίς η Ελλάδα να απαντάει με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποίησε η Άγκυρα.

Μάλιστα επανειλημμένα τα τουρκικά μαχητικά έχουν προχωρήσει και σε εικονικό βομβαρδισμό των αμυντικών θέσεων που διατηρεί η Ελλάδα στα νησάκια αυτά.

Το μόνο που έχουμε τολμήσει κατά καιρούς είναι να “κλειδώσαμε” σαν στόχους στα ελληνικά ραντάρ τα τουρκικά μαχητικά ,. Και όσες φορές έγινε αυτό η κυβέρνηση της Άγκυρας άρχιζε και φώναζε απαιτώντας να μην τους ενοχλούμε!!!

Ουσιαστικά η Τουρκία φαίνεται πως θεωρεί πως έχει επέλθει ισορροπία στην κατάσταση καθώς πριν από 15 μήνες η αεράμυνα της Συρίας είχε καταρρίψει τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος RF-4, το οποίο είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Η Τουρκία πάντως μέχρι πριν από λίγες ημέρες καλούσε την διεθνή κοινή γνώμη για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και τώρα που διαπιστώνει πως δεν μπορεί να συμβεί άμεσα αυτό, ενδέχεται να προσπαθεί να προκαλέσει τον Άσαντ για να κάνει «το τακτικό λάθος».

Να θυμίσουμε ότι χτες στις 13.41 εντοπίστηκε συριακό ελικόπτερο τύπου Μ-17 το οποίο πετούσε σε απόσταση 26 ναυτικά μίλια (48 χλμ) από τα τουρκικά σύνορα και τέθηκε υπό παρακολούθηση από το Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου στο Ντιγιαρμπακίρ.

Από την πλευρά της η Συρία με ανακοίνωση υποστήριξε πως το αναγνωριστικό ελικόπτερο της λόγω τεχνικού λάθους πέρασε για σύντομη απόσταση στον τουρκικό εναέριο χώρο και αμέσως μετά επέστρεψε στον συριακό εναέριο χώρο, όπου όμως το χτύπησαν αμέσως και απευθείας τα τουρκικά αεροπλάνα και το ελικόπτερο έπεσε σε συριακό έδαφος.