Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Έχοντας εξασφαλίσει την ξεκάθαρη πολιτική στήριξη από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε αργά χθες το βράδυ στην Αθήνα, στο μέσο μιας δύσκολης εβδομάδας, με τους ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας να συνεχίζονται και τις κινητοποιήσεις να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Αν και η κυβέρνηση είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους μέχρι τη μετάβαση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες οι θετικές δηλώσεις των επικεφαλής των κορυφαίων Ευρωπαϊκών Θεσμών, αποτελούν πλέον ένα ισχυρό όπλο στο στρατηγικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για έξοδο από την κρίση.

Η τρόικα βεβαίως έχει τον τελευταίο λόγο και το πως θα κινηθεί στο επόμενο διάστημα θα φανεί από τις απαιτήσεις που θα εκφράσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας. Πάντως, τόσο ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο Μάρτιν Σουλτς στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Σαμαρά, έκαναν λόγο για φως στην άκρη του τούνελ. Μάλιστα ο κ. Μπαρόζο μίλησε για επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2014.

Ο δεύτερος στόχος του πρωθυπουργού, ήταν να μπούν στο τραπέζι της συζήτησης οι ελληνικοί όροι για τη διαπραγμάτευση, με βασικότερο να σταματήσει κάθε κουβέντα για νέα λιτότητα και επιπλέον μέτρα και περικοπές, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και οι αντοχές της κοινωνίας έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.

Μπροστά στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015-2016, που το προσδιόρισε στα 2,5 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να γίνει με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Και αυτό θα γίνει, όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, πάνω στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, όπου υπάρχει η δέσμευση των εταίρων να στηρίξουν περαιτέρω την Ελλάδα εάν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Μάλιστα ο κ. Μπαρόζο που απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα μας χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας είπε ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας και επί της ουσίας απέκλεισε και αυτός νέα δημοσιονομικά μέτρα, στη συνέχεια προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα.

Αφού δήλωσε ότι δεν αποτελεί μυστικό ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και ένα πιθανό χρηματοδοτικό κενό, έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας να μην αμφοσβητείται η εμπιστοσύνη στο ελληνικό πρόγραμμα και στα αποτελέσματά του,καθώς αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου καθώς συμφωνήθηκε η ανάγκη να εφαρμοστούν πολιτικές αναπτυξιακού χαρακτήρα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, παράλληλα με περαιτέρω μέτρα ολοκλήρωσης αλλά και μέτρα και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κινητικότητας, τη μετανάστευση και τη θαλάσσια πολιτική, που αποτελούν και τις βασικές προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής Προεδρίας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνάντηση με τον επικεφαλής της πανίσχυρης Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, με δεδομένο ότι αυτή την ώρα είναι ανοικτά τα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας, των αυτοκινητοδρόμων και της συνεργασίας Cosco – ΟΛΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στον κ. Αλμούνια τις ελληνικές θέσεις για τα ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ, ζητώντας να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε οι τρεις εταιρίες να εκκαθαριστούν γρήγορα για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες και αποφάσεις για το μέλλον τους.

Πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για το αεροδρόμιο, επισκέφθηκε και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες και συνομίλησε με τα στελέχη και τους υπαλλήλους, ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας σε τρεισήμισι μήνες από σήμερα.