Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Ένα ακόμα βήμα  προς την ρωσική πλευρά έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Άνω Βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο και στην οποία ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εξαρτήσει τις σχέσεις του με την Ρωσία από τις θέσεις που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επισήμανση αυτή έγινε λίγη ώρα μετά από την συνάντηση που είχε η  Πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μειμαράκη στον οποίο εξέφρασε την δυσφορία της Ρωσικής πλευράς για την εμπλοκή της Ε.Ε. στα διμερή θέματα Ελλάδας –Ρωσίας.

Με την αναφορά της  αυτή  άφησε να εννοηθεί ότι για την Ρωσική πλευρά δεν έχει τελειώσει το φιάσκο με την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ οπού η ενδιαφερόμενη Ρωσική εταιρεία αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει μετά τις παρεμβάσεις  αξιωματούχων της Ε.Ε.

Η συζήτηση ανάμεσα στην Ρωσίδα αξιωματούχο και τον Αλέξη Τσίπρα ήταν εφ όλης της ύλης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει ότι η θέση του κόμματος του είναι διαφορετική από της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ότι είναι θετικός στις διακρατικές συνεργασίες που μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Από την πλευρά της η Βαλεντίνα Ματβιένκο εξέφρασε την πολιτική βούληση της χώρας της να υπάρξει ανάπτυξη στις σχέσεις των δυο χωρών πάνω στην βάση όμως του  αλληλοσεβασμού.

Φυσικά στην συνάντηση συζητήθηκε και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα τον Οκτώβριο στην Μόσχα αφού εκκρεμούν ακόμα κάποιες συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους.