current views are: 1

18 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση09:00

Αντιμέτωποι με τρόικα, απεργίες και εσωτερικά μέτωπα Σαμαράς και Βενιζέλος

Τα μηνύματα που έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς στις χθεσινές του συναντήσεις με Ρομπάι, Μπαρόζο, Αλμούνια και Σουλτς, τόσο για τα άμεσα ζητήματα της επικείμενης αξιολόγησης από την τρόικα όσο και για την τύχη του ελληνικού προγράμματος θέτουν επί τάπητος ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη συνάντηση που θα έχουν σε λίγη ώρα στο Μαξίμου.

Δημοσίευση 09:00’
αρθρο-newpost

Τα μηνύματα που έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς στις χθεσινές του συναντήσεις με Ρομπάι, Μπαρόζο, Αλμούνια και Σουλτς, τόσο για τα άμεσα ζητήματα της επικείμενης αξιολόγησης από την τρόικα όσο και για την τύχη του ελληνικού προγράμματος θέτουν επί τάπητος ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη συνάντηση που θα έχουν σε λίγη ώρα στο Μαξίμου.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Τα μηνύματα που έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς στις χθεσινές του συναντήσεις με Ρομπάι, Μπαρόζο, Αλμούνια και Σουλτς, τόσο για τα άμεσα ζητήματα της επικείμενης αξιολόγησης από την τρόικα όσο και για την τύχη του ελληνικού προγράμματος θέτουν επί τάπητος ο πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη συνάντηση που θα έχουν σε λίγη ώρα στο Μαξίμου.

Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν δημοσίως αρνηθεί την επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-16, ωστόσο αν κάτι κατέστη σαφές κατά τις χθεσινές συναντήσεις του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες αυτό είναι ότι, παρά τη συμπάθεια, η Κομισιόν εξακολουθεί και βλέπει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας στο ελληνικό πρόγραμμα που σχετίζεται κυρίως με τη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών και τη σημαντική απόκλιση των εσόδων, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας πολιτών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς εφορίες και ταμεία.

Αντιμέτωποι με ένα ισχυρό απεργιακό μέτωπο αλλά και με μία πρωτοφανή ένταση στο πολιτικό σκηνικό (σ.σ. αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ, επιθέσεις Χρ. Αυγής), οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος το τελευταίο που θέλουν και μπορούν είναι να εισηγηθούν νέα μέτρα. Πολλώ δε μάλλον που ακόμη κι αυτή η παράταση της έκτακτης εισφοράς, που ήδη επιβάλλεται, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών.

Ωστόσο η παράμετρος των εσόδων και του δημοσιονονομικού κενού είναι μόνον ένα από τα αγκάθια της επικείμενης διαπραγμάτευσης. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα κλείσει, με τον ένα ή άλλο τρόπο, το μέτωπο της κινητικότητας, η συμφωνία για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ θα είναι κρίσιμη. Παρά την… κατανόηση εκ μέρους του Επιτρόπου Αλμούνια κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, η λύση δεν θα είναι αναίμακτη καθώς θα προβλέπει σημαντικό αριθμό απολυσεων, και μάλιστα χωρίς προνομιακούς όρους.

Η Επιτροπή δείχνει διατεθειμένη για συμβιβασμό στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, κάτι που θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ενώ κατανόηση υπάρχει και για τη θέση της Ελλάδας υπέρ της διατήρησης ενός τμήματος των ΕΑΣ εντός στρατεύματος με αποκλειστικό αντικείμενο την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο συμβιβασμός αυτός, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι συνεπάγεται την κατάργηση του εμπορικού τμήματος των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και μάλιστα σύντομα. Σαμαράς και Βενιζέλος θα πρέπει να καταλήξουν τί θα πράξουν και να διαμορφώσουν τις άμυνές τους, καθώς η όποια απόφαση πλην του κοινωνικού κόστους αναμένεται να προκαλέσει και νέο κύμα αντιδράσεων, τόσο εξ αριστερών όσο και από τη Χρ. Αυγή.

Εκλογικός νόμος και προγραμματική συμφωνία

Στο τραπέζι των δύο πολιτικών εταίρων αναμένεται να πέσει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Με τον τρόπο, βέβαια, που το εννοεί κάθε πλευρά. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει την οριστικοποίηση της ατζέντας για τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων (δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια, εκλογή με 42%, όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο) ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχοντας αποδεχθεί τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, ζητά αλλαγή του τρόπου διανομής του μπόνους των 50 εδρών, ώστε αυτό να μοιράζεται αναλογικά στα κόμματα που δεσμεύονται προεκλογικά να στηρίξουν μία συμμαχική κυβέρνηση.

Πέραν των αμφιβολιών που υπάρχουν για το εάν η συγκεκριμένη αλλαγή θα συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών ώστε να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως επιθυμεί ο κ. Βενιζέλος, παραμένει αμφίβολη η βούληση της Ν.Δ. να αποδεχθεί σπάσιμο του μπόνους ακυρώνοντας, σε σημαντικό βαθμό, ένα από τα στοιχεία που λειτουργούν πολωτικά στο εκλογικό σκηνικό.

Αντίστοιχη απροθυμία παρατηρείται από την πλευρά του Μαξίμου και στο ζήτημα της προγραμματικής συμφωνίας, την οποία συνεργάτες του κ. Σαμαρά θεωρούν ως ήσσονος σημασίας.


σχετικα αρθρα