Την ομόφωνη καταδίκη καθώς και τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων προκάλεσε η δολοφονική επίθεση μέλους της Χρυσής Αυγής στον 34χρονο Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι

«Η θεσμική εγρήγορση και η κοινωνική αφύπνιση είναι αναγκαίοι όροι, όσο και η πολιτική αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση ενός αποκρουστικού φαινομένου, γιατί όλοι έχουμε καθήκον να μην αφήσουμε ανοιχτούς δρόμους στον φασισμό, ούτε καν μία χαραμάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Την θλίψη του για το περιστατικό εξέφρασε επίσημα και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στα άρθρα του ποινικού κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη και τη θλίψη μου για την απώλεια της ζωής ενός 34χρονου συνανθρώπου μας. Είμαι συγκλονισμένος από το γεγονός αυτό και αντιλαμβάνομαι πλήρως την κρισιμότητα των περιστάσεων. Για το λόγο αυτό ανέβαλα ήδη και την αυριανή μου συνάντηση στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό μου.

Τα τελευταία θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα στον Μελιγαλά, η προσπάθεια απαξίωσης του Κοινοβουλίου χθες και η αποτρόπαια δολοφονία στο Κερατσίνι, από δράστη προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με παραδοχή του ιδίου, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τις προθέσεις του νεοναζιστικού μορφώματος.

Σας δηλώνω ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν πρόκειται να μείνει απαθής στην τεράστια πρόκληση που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η δολοφονική ενέργεια στο Κερατσίνι, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα γεγονότα. Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε ήδη το δράστη της δολοφονίας και διεξάγει εκτεταμένες έρευνες.

Επίσης, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, θέτουμε σε δημόσιο διάλογο πρόταση νομοθετικής παρέμβασης, με αντικείμενο τη διεύρυνση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 του Ποινικού Κώδικα περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας.

Απευθύνω με την ευκαιρία αυτή έκκληση προς όλες τις δυνάμεις, οι οποίες θεωρούν ότι οι έννοιες της έκφρασης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και του πολιτικού διαλόγου αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους μίας συντεταγμένης και δημοκρατικής χώρας. Προς όλους εκείνους των οποίων η λογική, η αντίληψη, η ιστορική μνήμη και οι προσδοκίες για την Ελλάδα του μέλλοντος αποστρέφονται πράξεις και θεωρίες, οι οποίες στηρίζονται στην λογική της διάκρισης, της καταπίεσης, του φασισμού, του ρατσισμού και που εκδηλώνονται με ύβρεις, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, με επιθέσεις, με χειροδικίες και δυστυχώς με δολοφονίες αθώων πολιτών.

Καλώ όλες τις πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά και τους απλούς συμπολίτες μας που νοιάζονται και αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και της κοινωνίας, για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, να συναποφασίσουμε οριστικά ότι ούτε η πολιτεία θα ανεχθεί ούτε η κοινωνία θα αποδεχθεί πράξεις και πρακτικές οι οποίες υπονομεύουν ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα και μεταφέρουν συμπεριφορές υποκόσμου στην πολιτική ζωή. Να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτής πολιτικής και δημόσιας συμπεριφοράς, στην οποία θα κυριαρχεί ο διάλογος, η κατανόηση και η άμεση και ευθεία αποκήρυξη κάθε είδους βιαιότητας και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα πράξεων.

Να σταθούμε τελικά όλοι μαζί απέναντι στην ιστορία μας και να αναλογιστούμε αν τα χαρακτηριστικά πολιτικού μορφώματος σήμερα στην πατρίδα μας ταυτίζονται με την αντίληψη μορφωμάτων του παρελθόντος στην Γερμανία και στην Ιταλία. Αν η στρατιωτικού τύπου δομή που είδαμε στον Μελιγαλά παραπέμπει στην λογική της βίας, της διάκρισης και της φασιστικής κοσμοθεωρίας και τελικά σε εποχές που η μαύρη αμφίεση και η ναζιστική και φασιστική βία άφησαν βαθιά και οδυνηρά αποτυπώματα στη ψυχή της ελληνικής κοινωνίας».

Σύσσωμη καταδίκη από τα κόμματα

«Όχι άλλη έκρηξη βίας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, για τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, χαρακτήριζοντας τη «τραγικό συμβάν που πρέπει να καταδικαστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Ο κ. Κεδίκογλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα και τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση της δολοφονίας.

«Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν πολιτικά κίνητρα, είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο πολιτικός κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει να χυθεί άλλο αίμα. Όχι άλλη έκρηξη βίας» κατέληξε.

«Η άγρια δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα αποτελεί κορύφωση της εγκληματικής δράσης των ακροδεξιών ναζιστών της Χ. Α. στη χώρα μας. Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται  η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, καθώς και η απόλυτη καταδίκη τους,  χωρίς επικινδύνους συμψηφισμούς» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.  

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «τα ερωτήματα απέναντι στα οποία καλούνται όλοι να απαντήσουν είναι ποιος οπλίζει  το δολοφονικό χέρι των ακροδεξιών φασιστών, πόσο βοηθούν  στην αντιμετώπισή τους η επίκληση από τα πιο επίσημα χείλη της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων  που  τελικά ξεπλένει τη φασιστική Χ.Α. και χτυπά την δημοκρατία».

Να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση ζητάει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.

«Μετά τα κηρύγματα και τις πράξεις βίας της Χρυσής Αυγής κατά και Ελλήνων πολιτών, φθάσαμε και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χ.Α. Άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν πια την ζωή των Ελλήνων πολιτών. Η ΧΑ πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: ως μία εγκληματική οργάνωση που στρέφεται κατά της ζωής ξένων αλλά και Ελλήνων πολιτών» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

«Ήταν αναμενόμενο», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά σχετικά με το φονικό στο Κερατσίνι, συμπληρώνοντας ότι «η ρητορική του μίσους της Χρυσής Αυγής, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί των στελεχών και των μελών της, σύντομα θα οδηγούσαν σε κλίμα πολιτικών δολοφονιών».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το χθεσινό δολοφονικό περιστατικό στην Αμφιάλη επιβεβαιώνει την ανάγκη της "θεσμικής ασφυξίας" της Χρυσής Αυγής, της εξάρθρωσης των φασιστικών παρακρατικών μηχανισμών».

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι είναι αναγκαίο να γίνουν γνωστές οι συνθήκες δολοφονίας του 34χρονου και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «πατριωτικού δημοκρατικού μετώπου απέναντι στη μαύρη συμμαχία» τονίζουν, από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Όσο οι ναζιστές, με παραινέσεις πολιτικών και ''δημοσιογράφων'', ετοιμάζονται να αναρριχηθούν στην εξουσία σα νέοι εταίροι της συγκυβέρνησης των δανειστών, τόσο θα αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους ρόλο», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Δολοφονία» χαρακτήρισε το ΚΚΕ την επίθεση που δέχθηκε ο 34χρονος στο Κερατσίνι από «φασίστες της Χρυσής Αυγής» και καλεί το λαό και τη νεολαία να την καταδικάσουν μαζικά.

«Η εγκληματική και δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Αποθρασύνεται από την πολύμορφη στήριξη που της παρέχουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα μεγαλοσυμφέροντα, που τη γέννησαν και τη θρέφουν, για να επιτίθεται σε όσους παλεύουν, σηκώνουν κεφάλι, να επιτίθεται στο εργατικό – λαϊκό κίνημα», τονίζει σε ανακοίνωσή του.