current views are: 1

18 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:07

Και δεύτερος στόλος από την Τουρκία για τον έλεγχο του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου

Και δεύτερος στόλος από την Τουρκία για τον έλεγχο του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου. Ενώ το Ελληνικό λιμεναρχείο ψάχνει που θα βρει καύσιμα…

 

Δημοσίευση 12:07’
αρθρο-newpost

Και δεύτερος στόλος από την Τουρκία για τον έλεγχο του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου. Ενώ το Ελληνικό λιμεναρχείο ψάχνει που θα βρει καύσιμα…

 

Και δεύτερος στόλος από την Τουρκία για τον έλεγχο του Αιγαίου και της ΝΑ ΜεσογείουΕνώ το Ελληνικό λιμεναρχείο ψάχνει που θα βρει καύσιμα…

Ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η περαιτέρω ενδυνάμωση της τουρκικής ακτοφυλακής, καθώς αποτελεί έναν δεύτερο στόλο που επιχειρεί να κυριαρχήσει στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο.

Ήδη η τουρκική ακτοφυλακή, γνωστή και ως Τουρκική Διοίκηση Ακτών διαθέτει σήμερα 52 σκάφη και πλοία διαφόρων τύπων που καθημερινά επιχειρούν στο Αιγαίο .

Είτε αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία με παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων είτε υπό την μορφή συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων, όπως προώθησης λαθρομεταναστών.

Στα μεγαλεπήβολα εξοπλιστικά προγραμμάτα που προωθεί η Άγκυρα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση με νέα πλοία ,πολλαπλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων, της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Τα επόμενα χρόνια η Τουρκική Ακτοφυλακή θα αποκτήσει επιπλέον 4 πλοία έρευνας και διάσωσης ανοιχτής θάλασσας εκτοπίσματος 1700 τόνων. Ήδη της έχουν παραδοθεί τα 2 πρώτα και αναμένονται τα υπόλοιπα. Επίσης η Τουρκική Ακτοφυλακή σκοπεύει να προμηθευτεί επιπλέον 9 αεροσκάφη CN-235 με εξοπλισμό μάχης το σύστημα AMASCOS. Οι τουρκικές ακταιωροί είναι πολύ μεγάλα πλοία πολύ πιο ισχυρά από τα σκάφη του Ελληνικού Λιμεναρχείου.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει τις δυνατότητες για έρευνα και για διάσωση στο Αιγαίο και θα πρέπει να της παραχωρηθεί.

Βέβαια η έρευνα-διάσωση στο Αιγαίο είναι δικαιολογία για την Άγκυρα που θέλει να τη χρησιμοποιήσει ως “Κερκόπορτα” για να βάλει “πόδι” στο Αιγαίο.

Με το δικαιολογητικό της έρευνας και της διάσωσης η Τουρκική Ακτοφυλακή θα “αλωνίζει” στο Αιγαίο θα προσδιορίζει εκείνη τις …”γκρίζες ζώνες” και θα διώχνει τους Έλληνες ψαράδες από τα χωρικά ύδατα της χώρας μας.

Γ. Κοκ.


σχετικα αρθρα