Και δεύτερος στόλος από την Τουρκία για τον έλεγχο του Αιγαίου και της ΝΑ ΜεσογείουΕνώ το Ελληνικό λιμεναρχείο ψάχνει που θα βρει καύσιμα...

Ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η περαιτέρω ενδυνάμωση της τουρκικής ακτοφυλακής, καθώς αποτελεί έναν δεύτερο στόλο που επιχειρεί να κυριαρχήσει στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο.

Ήδη η τουρκική ακτοφυλακή, γνωστή και ως Τουρκική Διοίκηση Ακτών διαθέτει σήμερα 52 σκάφη και πλοία διαφόρων τύπων που καθημερινά επιχειρούν στο Αιγαίο .

Είτε αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία με παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων είτε υπό την μορφή συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων, όπως προώθησης λαθρομεταναστών.

Στα μεγαλεπήβολα εξοπλιστικά προγραμμάτα που προωθεί η Άγκυρα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση με νέα πλοία ,πολλαπλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων, της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Τα επόμενα χρόνια η Τουρκική Ακτοφυλακή θα αποκτήσει επιπλέον 4 πλοία έρευνας και διάσωσης ανοιχτής θάλασσας εκτοπίσματος 1700 τόνων. Ήδη της έχουν παραδοθεί τα 2 πρώτα και αναμένονται τα υπόλοιπα. Επίσης η Τουρκική Ακτοφυλακή σκοπεύει να προμηθευτεί επιπλέον 9 αεροσκάφη CN-235 με εξοπλισμό μάχης το σύστημα AMASCOS. Οι τουρκικές ακταιωροί είναι πολύ μεγάλα πλοία πολύ πιο ισχυρά από τα σκάφη του Ελληνικού Λιμεναρχείου.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει τις δυνατότητες για έρευνα και για διάσωση στο Αιγαίο και θα πρέπει να της παραχωρηθεί.

Βέβαια η έρευνα-διάσωση στο Αιγαίο είναι δικαιολογία για την Άγκυρα που θέλει να τη χρησιμοποιήσει ως “Κερκόπορτα” για να βάλει “πόδι” στο Αιγαίο.

Με το δικαιολογητικό της έρευνας και της διάσωσης η Τουρκική Ακτοφυλακή θα “αλωνίζει” στο Αιγαίο θα προσδιορίζει εκείνη τις ...”γκρίζες ζώνες” και θα διώχνει τους Έλληνες ψαράδες από τα χωρικά ύδατα της χώρας μας.

Γ. Κοκ.