Να δοθούν κίνητρα για περισσότερη ανάπτυξη, ώστε χώρες, όπως η Ελλάδα, να σταθούν μακροπρόθεσμα και πάλι στα πόδια τους, ζητάει ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «De Standard».

Επικρίνοντας τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι υπαγορεύει μονομερώς τη λιτότητα, ο κ. Στάινμπρουκ επισημαίνει πως με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στις χώρες που πλήττονται από αυτήν και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε τα κράτη που βρίσκονται σε οικονομικές δυσκολίες να μπορέσουν «να αναπτερωθούν».

Όπως συμπληρώνει, αυτό σημαίνει ότι εκτός από τους όρους για λιτότητα, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για περισσότερη ανάπτυξη, ούτως ώστε χώρες, όπως η Ελλάδα, να μπορέσουν μακροπρόθεσμα να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Ο Στάινμπρουκ παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο τον Ιούνιο του 2012 υιοθέτησε ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και τον Φεβρουάριο του 2013, ένα πρόγραμμα κατά της υψηλής ανεργίας των νέων που καταγράφεται σε πολλές χώρες. Παράλληλα, σημειώνει, υπήρξε και μια πρωτοβουλία για έναν φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, στην οποία μάλιστα συμμετείχε και η Αυστρία.

Ωστόσο, στο ερώτημα αν υλοποιήθηκε κάποιο από όλα αυτά τα εγχειρήματα, η απάντηση που πρέπει να δώσει κανείς είναι «τίποτα», υπογραμμίζει ο αντίπαλος της Μέρκελ.