Ο βοηθός υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φιλ Γκόρντον, επισκέπτεται αύριο την Αθήνα και η πολιτική κρίση στην Λιβύη αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, θα βρεθούν στο τραπέζι της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών Δ.Δρούτσα.

Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, πρόκειται να συναντηθεί και με τον κ. Γ. Παπανδρέου, χωρίς όμως να αποκλείεται η αναβολή αυτής της συνάντησης, λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού.

Ο κ. Γκόρντον θα συζητήσει με την ελληνική πλευρά τις απόψεις της Ουάσιγκτον για τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ζητώντας να μάθει και ποιες είναι οι θέσεις της Αθήνας.

Αναμένεται επίσης να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων ή και της ανάληψης στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, στις οποίες περιλαμβάνεται και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναμένει να εμνημερωθεί από τον κ. Γκόρντον για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του σκοπιανού προέδρου Νίκολα Γκρούεφσκι στην Ουάσιγκτον.

Η απόφαση του ηγέτη της ΠΓΔΜ να παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών αμέσως μετά την έλευσή του από τις ΗΠΑ ερμηνεύεται ως κίνηση ενδεικτική των πιέσεων που δέχθηκε λόγω της εθνοτικής έντασης στο εσωτερικό της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η απόφαση του κ. Γκρούεφσκι να εμφανιστεί ότι είχε αποδεχτεί λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 μία από τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς για το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» εντάσσεται και στα… προεόρτια της διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί της προσφυγής των Σκοπίων. Η διαδικασία ξεκινά στις 21 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Γκόρντον, ο οποίος πριν ενάμισι μήνα είχε επισκεφθεί τη Λευκωσία, θα μεταβεί εν συνεχεία στη Μπρατισλάβα όπου θα εκφωνήσει ομιλία για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης στην ετήσια διάσκεψη ασφάλειας που φιλοξενεί η Σλοβακία.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει επαφές με στελέχη των κυβερνήσεων της Σλοβακίας και των άλλων χωρών της περιοχής που συμμετέχουν στη διάσκεψη.