Επιστολή με την οποία καταγγέλλουν την τρομοκρατία που ασκεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους έστειλε η “Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists)”, που αντιπροσωπεύει το δημοσιογραφικό κόσμο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Επιτροπή μάλιστα επισκέφτηκε τον Κενάν Οζντεμίρ, αναπληρωτή υφυπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας και του παρέδωσε την επιστολή, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα του , κυρίως στο σκέλος που αφορά τους δημοσιογράφους. Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σαντουλάχ Εργκίν.

Στην επιστολή ζητείται από τον πρωθυπουργό η άμεση απελευθέρωση των δημοσιογράφων που κρατούνται χωρίς να έχει γίνει δίκη, η παύση των ποινικών διώξεων σε βάρος των δημοσιογράφων, η εγκατάλειψη της επιθετικής και εχθρικής – εκφοβιστικής ρητορικής από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών και αξιωματούχων, καθώς επίσης και ο τερματισμός της πρακτικής άσκησης πιέσεων στους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης να απολύσουν δημοσιογράφους που ασκούν κριτική.

Υπενθυμίζεται, ότι στη λίστα που εκδίδει σε ετήσια βάση η Επιτροπή για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο, η Τουρκία καταλάμβανε την πρώτη θέση, έχοντας φυλακισμένους 49 συνολικά δημοσιογράφους…

Γ. Κοκ.