Αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΝΔ έχει προκαλέσει το θέμα των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές και τα δρομολόγια των πλοίων, ενώ αύριο αναμένεται να προκηρυχθεί ο επαναληπτικός διαγωνισμός για την κάλυψη πέντε άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών.

Για παραπλανητική "ενημέρωση" από την αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Ελπίδα Τσουρή και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία, όχι μόνο δεν έχει προβεί σε κανενός είδους περικοπή των πιστώσεων, για την επιδότηση των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας (άγονων γραμμών) αλλά, αντίθετα, αύξησε τα αντίστοιχα ποσά, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.

Αναφέρει ότι το ΥΘΥΝΑΛ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του 2010, ύψους 28 εκατ. ευρώ, να καλυφθούν οι ανειλημμένες -λόγω των πολυετών συμβάσεων- υποχρεώσεις του 2011 και να προκηρυχθούν οι υπό εκκρεμότητα δρομολογιακές γραμμές του δικτύου, προχώρησε σε αύξηση των εγκεκριμένων πιστώσεων για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών από 92,8 εκατ. σε 126 εκατ. ευρώ.

«Όταν δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί η ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση, νησιά μένουν αποκλεισμένα και χάνονται ανθρώπινες ζωές, καλό είναι μερικοί να αφήσουν τις δηλώσεις και να περάσουν στα έργα, έστω και με δέκα μήνες καθυστέρηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Βρισκόμαστε στις αρχές Μαρτίου και ακόμη συζητάμε για ένα διαγωνισμό ο οποίος θα έπρεπε να υλοποιείται από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ τα αναφερθέντα 28 εκατ. ευρώ αποτελούν δεσμευμένα κονδύλια και μετακύλιση από το 2010", τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Πλακιωτάκης.