Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σε επικίνδυνες ατραπούς έχει εισέλθει η, ούτως ή άλλως, ασταθής πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μετά τη δολοφονική επίθεση του μέλους της Χρυσής Αυγής κατά του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι και την πολιτική θύελλα που ακολούθησε.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ξορκίσει τον εφιάλτη της πολιτικής αποσταθεροποίησης, σε μία περίοδο που κρίνονται πολλά για την οικονομία της χώρας, ωστόσο είναι εμφανής η ανησυχία ότι η προχθεσινή επίθεση θα οδηγήσει σε ένα μπαράζ βίας μεταξύ στελεχών της άκρας Αριστεράς και των μελών της Οργάνωσης του Νικ. Μιχαλολιάκου.

Την ίδια στιγμή, οι εκρηκτικές συνθήκες που δημιουργούνται δημιουργούν προϋποθέσεις ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό καθώς, εμφανώς, πλέον Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λαμβάνουν θέσεις με ορίζοντα ακόμη και τις κάλπες.

Κυβέρνηση: Είναι ποινικοί!

Μετά από συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Μαξίμου αλλά και την συνάντηση των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου θεωρείται ειλημμένη απόφαση η αντιμετώπιση της Χ.Α. με όρους κοινού ποινικού δικαίου, δηλαδή ως εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα, Σαμαράς και Βενιζέλος επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα στα άρθρα 187 (περί εγκληματικής οργάνωσης) και 195 (περί συγκρότησης ένοπλων ομάδων).

Η ποινική αντιμετώπιση της Χ.Α. θεωρείται ως προϋπόθεση προκειμένου να ακυρωθεί στην πράξη η εικόνα που επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν τα μέλη της περί μίας εθνικιστικής οργάνωσης με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και καθαρά αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Προς το ίδιο αποτέλεσμα στοχεύει και η πρόθεση της κυβέρνησης να αναδειχθούν όλες οι παράμετροι της λειτουργίας της Χ.Α. από τη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων και των κινητών που της έχουν διατεθεί, την είσπραξη της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τα στοιχεία για τις προσλήψεις συγγενών και φίλων στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών της.

Εκτός νόμου;

Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένως ζητήσει να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε η Χ.Α. να τεθεί εκτός νόμου, το σενάριο αυτό δεν έχει αρκετούς οπαδούς στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντως, τόσο ο κ. Νικ. Δένδιας κατά το παρελθόν και χθες όσο και ο κ. Μ. Βορίδης έχουν περιγράψει μία τέτοια εξέλιξη, που επί του παρόντος δεν αποτελεί απόφαση του Μαξίμου.

Και τούτο διότι, εκτιμάται πώς, μία απαγόρευση της Χρ. Αυγής εν τέλει θα την ηρωοποιούσε σε μερίδα της κοινής γνώμης ενώ δεν θα απέτρεπε την παρουσία της, με νέο όνομα, στις επόμενες εκλογές. Αντιθέτως, η χωρίς καθυστερήσεις διαλεύκανση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται στελέχη και βουλευτές της, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά πλήγματα και να την οδηγήσει αν όχι στο περιθώριο αλλά σε απομείωση των ποσοστών της.

Οι δύο γραμμές και τα δύο άκρα

Το ζήτημα της απαγόρευσης λειτουργίας της οργάνωσης χωρίζει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Το χθεσινό μπαράζ επιθέσεων του κ. Χρυσ. Λαζαρίδη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο τοποθέτησε μάλιστα εκτός συνταγματικού τόξου καθώς τον κατηγόρησε ότι δεν αποδοκιμάζει το σύνολο των πράξεων βίας και ότι με τη ρητορική της όξυνσης στρώνει το δρόμο της Χ.Α., ενεργοποίησε τα κεντροαριστερά ανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έλαβε δια του Προέδρου του, αποστάσεις.

Παράλληλα, προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Καλά πληροφορημένες πηγές, επισημαίνουν στο Newpost ότι στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της Χ.Α. και τη θεωρία των δύο άκρων του κ. Χρ. Λαζαρίδη. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ουδείς βουλευτής της Ν.Δ. υιοθέτησε τη σχετική επιχειρηματολογία (σ.σ. ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου έκανε λόγο για υπερβολές στη Βουλή), την ίδια στιγμή που στελέχη όπως οι Ανδ. Παπαμιμίκος, Νικ. Δένδιας και Μ. Βορίδης κινούνταν σε διαφορετική γραμμή. Στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου, οι δύο γραμμές συγκρούστηκαν τόσο κατά την πρωϊνή όσο και κατά τις συσκέψεις που ακολούθησαν. Εν τέλει, όπως τεκμαίρεται και από όσα επανέλαβε ο κ. Λαζαρίδης αργά χθες βράδυ στο Σκάι, η γραμμή περί των «δύο άκρων» θα παραμείνει εν ισχύ.

Μπορεί η γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης με τη Χ.Α. να συνδυασθεί με τη γραμμή των δύο άκρων. Σύμφωνα με κάποια πολιτικά στελέχη, ναι, δημιουργώντας το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου το Μαξίμου θα επιδιώξει να ισορροπήσει ως ο μόνος ισχυρός, θεσμικός παίκτης. Πρόκειται, ομολογουμένως, για μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας.