Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Ως βαρύτατο πολιτικό ατόπημα που μοναδικό στόχο έχει να ρίξει λάδι στην φωτιά χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδη ο οποίος τις τελευταίες ώρες επιτίθεται  εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμένοντας στην θεωρία των δυο άκρων  ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη τα όσα συμβαίνουν μετά την δολοφονία του άτυχου Παύλου Φύσσα.

Όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην παραίτηση του συνεργάτη του πρωθυπουργού- ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της θεωρίας των δυο άκρων- με το επιχείρημα μάλιστα ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης  επιτείνει την ένταση μόνο για προσωπικούς λόγους  την στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει δύσκολες και ύποπτες καταστάσεις.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο Χ. Λαζαρίδης λειτουργεί  υπονομευτικά και τορπιλίζει οποιαδήποτε μορφή συναίνεσης των κομμάτων για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής- αντίθετα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δενδια ο οποίος ζήτησε συνεννόηση με όλα τα κόμματα- προκειμένου να στηρίξει την θεωρία του που τον έκανε χρήσιμο στον πρωθυπουργό. Ερμηνεύοντας μάλιστα τις κινήσεις του τις τελευταίες ώρες υποστηρίζουν ότι θέλει  να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα αφού μετά την πρώτη αντιπαράθεση του με την Ζωή Κωνσταντοπούλου επανήλθε στην Βουλή για να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο το κλίμα με τις δηλώσεις του.

Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ακόμα  ότι οι απόψεις του υπουργού Επικρατείς είναι τόσο ακραίες  και προκλητικές που έχουν δημιουργήσει τριγμούς και μέσα στην ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος τύπου Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του πάντως αναφέρθηκε στην θεωρία του Χ. Λαζαρίδη λέγοντας

«Φοβάμαι  ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες για όσους κατά έναν ανεύθυνο και επικίνδυνο για τη δημοκρατία τρόπο υιοθετούν την περίφημη θεωρία των δύο άκρων η οποία ουσιαστικά ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Όταν ακούμε σε εκπομπή τον σύμβουλο του πρωθυπουργού τον κ. Λαζαρίδη να μιλά για τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής από τη μια μεριά και τάγματα εφόδου από την άλλη, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό.  Λέει λοιπόν ότι οι  διαδηλωτές είναι ίδιοι με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Παίζουν με τη δημοκρατία. Κι αυτό νομίζω που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι ο αγώνας κατά του μνημονίου είναι αγώνας υπέρ της δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο για το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι και υπέρ της δημοκρατίας.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση για το εάν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε .

«Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε όταν από τα πιο επίσημα χείλη υπονομεύονται αυτές οι προσπάθειες και υιοθετείται η θεωρία των δύο άκρων. Όταν ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, όπου σταθεί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μιλάει για την, επικίνδυνη, κατ ουσίαν υπονομευτική για τη δημοκρατία θεωρία των δύο άκρων, αυτές οι πρωτοβουλίες είναι υπονομευμένες εξ αρχής. Ας αφήσουμε την υποκρισία και μακάρι να μην υπάρχουν σχεδιασμοί οι οποίοι να οδηγούν σε αποσταθεροποίηση…».