Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Πυρ και μανία έγινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όταν χθες μέσα στον γενικό χαμό (δολοφονία 34χρονου από Χρυσαυγίτη, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου) ενημερώθηκε για την προκλητική δήλωση του Σοσιαλιστή Χάνες Σβόμποντα που εμμέσως πλην σαφώς βάζει θέμα για την ελληνική προεδρία που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχολιάζοντας την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής καλεί με αυστηρό τρόπο την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά να θέσουν τέρμα στην συμπεριφορά της ΧΑ λέγοντας πως σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική προεδρία θα είναι απαράδεκτη!

Η δήλωση του Σβόμποντα μπορεί να απευθύνεται στον Έλληνα πρωθυπουργό όμως ουσιαστικά λειτουργεί υπονομευτικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην ίδια ευρωομάδα της οποίας ο Χανς Σβόμπονα είναι επικεφαλής. Και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έγινε χωρίς να υπάρξει καμία προσυνεννόηση με τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών έχει την απόλυτη ευθύνη για τον σχεδιασμό της ελληνικής προεδρίας. Οι αιχμές επομένως του "φίλου" Σβόμποντα λειτούργησαν ως μαχαιριά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που διαπιστώνει πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν να προδικάσουν την αποτυχία της ελληνικής προεδρίας παραβλέποντας τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία.

"Προφανώς ο κ. Σβόμποντα εννοεί ότι τα όργανα της ΕΕ, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μετέχει στην τρόικα μαζί με την ΕΚΤ, πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένα όριο δημοκρατικής αντοχής των κοινωνιών των κρατών μελών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής" δήλωσε μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου διευκρινίζοντας με ειρωνία ότι διαβάζει την δήλωση Σβόμποντα "ως μία δήλωση στήριξης".