Την επαναλειτουργία των στρατιωτικών του βάσεων , που είχε επί εποχής ΕΣΣΔ αποφάσισε το Κρεμλίνο καθώς διαπίστωσε τη στρατηγική αξία που έχουν και πόσο τις χρειάζονται σήμερα.

Σε πρώτη φάση θα ανακατασκευάσει το αεροδρόμιο και τη βάση που είχε στα νησιά Νοβοσιμπίρσκ και βρίσκονται ανατολικά στον Αρκτικό ωκεανό.

Ήδη , από ότι διέρρευσε, αναχώρησε ομάδα πλοίων του Βόρειου Στόλου με επικεφαλής το μεγάλο πυρηνοκίνητο πυραυλικό καταδρομικό «Πιότρ Βελίκι» και μετέφερε στα νησιά αυτά καύσιμα, εξοπλισμό, τρόφιμα και ανθρώπους.

Στόχος του Κρεμλίνου είναι από τον προσεχή Οκτώβριο η βάση αυτή να είναι σε θέση να λειτουργήσει και όλες οι εργασίες εκεί να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Η Αρκτική επιτρέπει τη μείωση κατά πολύ, της θαλάσσιας διαδρομής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα.

Τα νησιά Νοβοσιμπίρσκ δεν τα επέλεξε τυχαία η ΜόσχαΗ αποκατάσταση του αεροδρομίου στα νησιά Νοβοσιμπίρσκ θα επιτρέψει αν χρειαστεί να αναπτυχθεί εκεί γρήγορα μία ομάδα της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας , ικανής να αποτρέψει πιθανές απειλές. Σε περίοδο ειρήνης αυτή η βάση με τα συστήματα επικοινωνιών και τους μετεωρολογικούς σταθμούς της μπορεί να γίνει σημαντικό στοιχείο για την εξασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Βόρεια Θαλάσσια Οδό. Σε αυτήν επίσης μπορούν

να αναπτυχθούν και υπηρεσίες διάσωσης.

Πέρα από αυτά η Αρκτική θεωρείται πλούσια σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους, πράγμα που απαιτεί μία ισχυρή προστασία.

Γ. Κοκ.