current views are: 1

19 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση14:20

Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στη ναυτιλία στη συνάντηση Βαρβιτσιώτη-Μητσόπουλου

Με τον υπουργό πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Μητσόπουλο, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Δημοσίευση 14:20’
αρθρο-newpost

Με τον υπουργό πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Μητσόπουλο, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Μητσόπουλο, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μία τριμερή συνάντηση ,εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας, μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Μάλτας, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική στα θέματα της ναυτιλίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επίσης, στη συνομολόγηση και υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για θέματα Έρευνας και Διάσωσης. Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί έδωσαν έμφαση στην επέκταση της συνεργασίας σε θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης, της κοινής στάσης τους στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, καθώς και στις εν γένει αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στο χώρο της ναυτιλίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: 

Με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα τον συνάδελφο και φίλο, Υπουργό Μεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τον κ. Μητσόπουλο είχαμε μία ειλικρινή κουβέντα για τα θέματα της διμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει στα θέματα της Ναυτιλίας. Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, είναι η πρόκληση της Ελληνικής Προεδρίας και μέσα σε αυτήν θέλουμε να βρούμε κοινές γραμμές με την Κυπριακή Δημοκρατία, που, επίσης, είναι μια ισχυρή δύναμη στο ναυτιλιακό χώρο. 

Έκανα δεκτή την πρόταση του συναδέλφου Υπουργού για πρόσκληση μιας τριμερούς συναντήσεως μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική στα θέματα της ναυτιλίας, ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας. Παράλληλα, βέβαια, συζητήσαμε για θέματα που έχουν να κάνουν με τη διμερή μας σχέση και συνεργασία, όπως το μνημόνιο – το οποίο μας υποσχέθηκε ότι μόλις γυρίσει στην Κύπρο θα επεξεργαστεί και θα επικυρώσει για θέματα Έρευνας και Διάσωσης. Συζητήσαμε για την επέκταση της συνεργασίας μας στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη ναυτική εκπαίδευση, γιατί φιλοξενούμε ήδη, ανά έτος, τριάντα σπουδαστές Κυπρίους στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού και φέτος θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα να πάμε σε περισσότερους. Συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με την τακτική που ακολουθούμε στα πλαίσια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και, βέβαια, θέματα που αφορούν την επιτήρηση της θαλάσσιας ζώνης, αφού από την Κύπρο μπορούμε να μάθουμε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο έχει οργανώσει την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της. Το τελευταίο, άλλωστε, αποτελεί τον τομέα στον οποίο φιλοδοξούμε και εμείς να πάμε παρακάτω. Θα ήθελα να μεταφέρω στον ελληνικό Τύπο κάτι το οποίο με εντυπωσίασε από αυτά που μου ανέφερε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε.

Του είπα ότι, προσωπικά, αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο επίπεδο ωριμότητας απέναντι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, παρακολουθώντας τις συζητήσεις στο Κυπριακό Κοινοβούλιο την κρίσιμη περίοδο. Εκεί δεν είδα ούτε διχαστικά συνθήματα, ούτε διχαστικούς τόνους ή αλληλοκατηγορίες να εκτοξεύονται στο βαθμό με τον οποίο έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Και, μάλιστα, μου είπε το εξής εκπληκτικό, ότι στη διάρκεια όλης αυτής της οικονομικής κρίσης, τα κυπριακά συνδικάτα έχουν προκαλέσει, συνολικά, μόνο δύο μονόωρες στάσεις εργασίας. Αυτό το λέω γιατί μπορεί να λέμε Ελλάδα και Κύπρος είμαστε αδέλφια, αλλά τελικά οι συμπεριφορές μας απέχουν παρασάγγας. Εμείς σήμερα είμαστε σε κατάσταση απεργιακών κινητοποιήσεων του ευρύτερου Δημοσίου τομέα. Επιπρόσθετα, βιώνουμε ένα κλίμα που κάποιοι καλλιεργούν ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Προχθές, διαπράχθηκε μία άνανδρη, χυδαία επίθεση που κατέληξε στη δολοφονία από νεοναζιστές ενός νέου ανθρώπου, εδώ στη γειτονιά μας, λίγο πιο πέρα.

Καλωσορίζω άλλη μια φορά τον κ. Μητσόπουλο, διαβεβαιώνοντας τον ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται πολύ στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουμε ένα στόχο, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας: Να παραμείνει ο έλεγχος της Παγκόσμιας Ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και να μην αφήσουμε πολιτικές πρωτοβουλίες ή οικονομικές πρωτοβουλίες που έρχονται από τα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διώξουν αυτό το μεγάλο Ευρωπαϊκό κεφάλαιο προς τις χώρες της Ανατολής, που είναι και ο πραγματικός μας ανταγωνισμός. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε μια άριστη συνεργασία και νομίζω ότι θα μπορέσουμε από κοινού να καταφέρουμε πολλά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Συγκοινωνιών & Έργων Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε:

Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι αυτό το υπουργείο στην διάρκεια της εξάμηνης περίπου θητείας μου στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που συναντιόμαστε με τον νέο Υπουργό Ναυτιλίας με τον οποίο – έχοντας υπόψη και την πολύχρονή σχέση φιλίας που έχουμε- είμαι βέβαιος ότι έχουμε βάλει τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας, η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί.

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια η οποία παρέχεται σταθερά από πλευράς του Υπουργείου Ναυτιλίας προς νέους Κυπρίους οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Θεωρούμε ότι ο τομέας της Ναυτιλίας προσφέρει σήμερα χρήσιμες και δημιουργικές διεξόδους σε νέους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν το μέλλον τους. Από εκεί και πέρα συζητήσαμε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, έχοντας πάντα κατά νου πώς θα ενισχύσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής και της Κυπριακής ναυτιλίας, πώς θα διατηρήσουμε και θα αναβαθμίσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των δύο νηολογίων, πώς Ελλάδα και Κύπρος, που πιστεύω ότι θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά στον τομέα αυτό, θα παραμείνουν οι κυρίαρχοι εμπορικοί στόλοι στη οικουμένη.

Φιλοδοξία μας είναι να ολοκληρώσουμε, επίσης, την συνομολόγηση και υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης κάτι το οποίο καθίσταται πιο επιτακτικό και λόγω ακριβώς του εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, συζητήσαμε την κοινή μας στάση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους Διεθνείς Ναυτιλιακούς Οργανισμούς, σε θέματα επιτήρησης θαλασσίων περιοχών, αντιμετώπισης λαθρομετανάστευσης, θέματα απασχόλησης και ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελλάδας και της Κύπρου. Οφείλω να επισημάνω, βεβαίως, το άριστο κλίμα συνεργασίας το οποίο υπάρχει. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά θερμά για τη βοήθεια, για τη στήριξη και τη φιλοξενία και να ευχηθώ καλή δύναμη, κάθε καλό και στον Υπουργό και στους συνεργάτες του αλλά και στον Ελληνικό λαό.

 


σχετικα αρθρα