Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Το απόστημα της Χρυσής Αυγής είναι αποφασισμένη να σπάσει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού και την επιστολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο δρόμος για να αντιμετωπίζεται πλέον η Χρυσή Αυγή ως «εγκληματική οργάνωση» έχει ανοίξει, ενώ ενδεικτική της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης, είναι η ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς για να καταδικάσει την «απάνθρωπη δολοφονία» του 34χρονου Παύλου Φύσσα, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψει στους επίγονους των ναζί, να εγκληματούν».

Παράλληλα στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην οξυνθεί περισσότερο το κλίμα στην κοινωνία και για αυτό ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε ενωτικό λόγο, απευθύνοντας κάλεσμα και προς την αντιπολίτευση και προς όλους για συστράτευση, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν είναι ώρα για εσωτερικές διαμάχες».

Προβληματισμός υπάρχει επίσης στην κυβέρνηση και για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τέτοια φαινόμενα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, την ώρα που οι Έλληνες με σκληρές θυσίες αγωνίζονται στην τελική ευθεία για να βγει η χώρα από την κρίση.

Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες της αστυνομίας γύρω από τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, έχουν οδηγήσει σε σημαντικά στοιχεία σε βάρος «παραγόντων» της Χρυσής Αυγής, για ενέργειες και πράξεις που εμπίπτουν στον Ποινικό Κώδικα.

Για την πορεία των ερευνών αλλά και τα στοιχεία που έχουν προκύψει για περιστατικά στα οποία εμπλέκονται μέλη, στελέχη ή βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μετά τα επεισόδια στη Λαϊκή της Ραφήνας, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό κατά τη δίωρη συνεργασία που είχαν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε αποστείλει τους σχετικούς φακέλους, με τα 32 περιστατικά (13 στην Αττική και 19 στην υπόλοιπη Ελλάδα) τα οποία -κατά την άποψη της Αστυνομίας- συνιστούν διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης, ως συνημμένους στην επιστολή του προς την Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ζητώντας την ένταξη τους στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Άλλωστε και η πορεία των ερευνών της αστυνομίας για τη στυγνή δολοφονία του 34χρονου μουσικού δείχνει ότι οι αναζητήσεις δεν αφορούν ομάδα, αλλά εγκληματική συμμορία με σαφή οργάνωση και δομή, αρχηγούς, υπαρχηγούς και εκτελεστικά όργανα με συγκεκριμένους ρόλους.

Σχετικά με τις περιπτώσεις και τα περιστατικά βίας όπου έχουν σχηματιστεί δικογραφίες και εμπλέκονται βουλευτές της Χρυσής Αυγής, θα τηρηθεί κατά γράμμα η διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι οι ώρες είναι κρίσιμες, απαιτείται όλοι να επιδείξουν σοβαρότητα και στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να υπάρχουν κοινοβουλευτικά κόμματα εντός του συνταγματικού τόξου που υποδαυλίζουν τη βία.

Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν δηλώσεις όπως του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη για «λιντσάρισμα των βουλευτών που ψήφιζαν τα μέτρα» ή τη μη καταδίκη γεγονότων όπως στις Σκουριές, όπου κουκουλοφόροι περιέλουσαν με βενζίνη τους φύλακες και απείλησαν να τους κάψουν ζωντανούς.

Αυτό ήταν και το «καμπανάκι» που όπως σημείωναν, χτύπησε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης όταν μίλησε περί έντασης που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία επιχείρησε να αναθερμάνει το «πολεμικό κλίμα», να αποδεικνύει ότι ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ είχε απόλυτο δίκιο.