Η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου θα αναλάβει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γεγονός που συμβαίνει για πέμπτη από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Λίγες ώρες όμως μετά την εν ψυχρώ δολοφονία στο Κερατσίνι του Παύλου Φύσσα κάποιοι ευρωπαίοι «εταίροι» εγείραν θέμα για την Ελλάδα και την ανάληψη εκ μέρους της του θεσμού. 

Την αρχή έκανε ο  ο Χάνες Σβόμποντα, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχολιάζοντας την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής κάλεσε με αυστηρό τρόπο την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά να θέσουν τέρμα στην συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική προεδρία θα είναι απαράδεκτη προκαλώντας τη δυσφορία κυρίως στη Χαριλάου Τρικούπη. 

Λίγο αργότερα ήταν η σειρά δύο γερμανών βουλευτών να ζητήσουν την παραίτηση της Ελλάδας από την Προεδρία επικαλούμενοι αυτή τη φορά το κόστος της διοργάνωσης, κάτι ωστόσο που δεν έγινε πιστευτό από μερίδα του πολιτικού κόσμου που έκαναν λόγο για «timing».

Ο Κλάους- Πέτερ Βιλς από τους Χριστιανοδημοκράτες μάλιστα δήλωσε στην στην Bild ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει την Προεδρία στο Συμβούλιο, διαφορετικά στο τέλος θα (χρειαστεί) να υπάρξει κι άλλο πακέτο βοήθειας γι' αυτό τον λόγο», ενώ ο συνάδελφός του από τους Φιλελεύθερους Φρανκ Σέφλερ τονίζει ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε οικειοθελώς να παραιτηθεί από την Προεδρία».

Η απάντηση ήρθε  από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κούτρα, ο οποίος υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. στο πρώτο εξάμηνο του 2014. 

«Οι θεσμικές λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπονται από αρχές δικαίου και κανόνες που εμπεριέχονται στις εν ισχύ Συνθήκες και βασίζονται στη θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας καθενός από αυτά», αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Κούτρας.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι πλήρως έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως Προεδρία. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εκ του περισσού», κατέληξε.

Την πλήρη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε πάντως και ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ. 

 «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο ίδιος (κ. Σαμαράς) και η κυβέρνησή του κάνουν το παν για να προετοιμάσουν μια ομαλή και επιτυχημένη ελληνική προεδρία», δήλωσε. 

Η Ελληνική Προεδρία του 2014 και οι προτεραιότητες

Η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ουσιαστικά είναι μια ευθύνη προς την λειτουργία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προεδρία είναι κυλιόμενη και η κάτοχος χώρα αλλάζει κάθε έξι μήνες. Δεν υπάρχει μόνο ένας πρόεδρος, την ευθύνη την λαμβάνει η κυβέρνηση της κατόχου χώρας η οποία επιτρέπει στη χώρα να επηρεάσει την πολιτική της ΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας κατα τη δάρκεια της οποίας μάλιστα θα διεξαχθούν και οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου περιλαμβάνονται η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, η μετανάστευση και η ασφάλεια, η οικονομική πολιτική και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική (περιβάλλον, θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ, Μεσόγειος). 

Τ.Α