Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέψευσε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν να «αναδιοργανώσουν» τα στοιχεία για να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της ΕΚΤ χαρακτηρίζει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας ως «ανακριβές», αρνούμενος να προχωρήσει σε παραπάνω σχόλια λέγοντας πως «δεν κάνουμε σχόλια σε όσα ειπώθηκαν σε εμπιστευτικές συνομιλίες».

Νωρίτερα, σύμφωνα με το CNBC, εκπρόσωπος του κ. Βενιζέλου διέψευσε τη γερμανική εφημερίδα, ενώ ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης προχώρησε και σε επισημη δήλωση, λίγο αργότερα:

«Το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit που αναφέρεται – στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιερώματος στο πρόσωπο του κ. Γ. Άσμουσεν - στο δήθεν περιεχόμενο της συνομιλίας μας, κατά την πρόσφατη (22.8.2013) συνάντησή μας, στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, είναι απολύτως ανακριβές.

Αναμένω την επίσημη διάψευση του δημοσιεύματος από πλευράς του ιδίου του κ. Άσμουσεν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω».

Τι ανέφερε το επίμαχο δημοσίευμα

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του πρότεινε «αν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα νούμερα, ώστε το κενό να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαφανιστεί».

Η ακριβής φράση στο δημοσίευμα είναι «Reorganize the figures», που συνάγεται ότι ήταν τα ακριβή λόγια του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Άσμουσεν δεν εξεπλάγη απλώς, γράφει η «Die Zeit», έμεινε άναυδος και έφυγε σχεδόν τρέχοντας από το γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Η επίμαχη παράγραφος του δημοσιεύματος:

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο κύριος Άσμουσεν συναντά επίσης τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (τον Ευάγγελο Βενιζέλο). Συζητούν το διαφαινόμενο κενό στον ελληνικό προϋπολογισμό. Μετά τη συνάντηση ο Άσμουσεν σχεδόν φεύγει τρέχοντας από το γραφείο.

Έχει μείνει άναυδος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ζήτησε αν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα νούμερα, ώστε το κενό να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαφανιστεί. Reorganize the figures [σ.σ. η φράση είναι στα αγγλικά στο περιοδικό]. Για τον Άσμουσεν, αυτά τα λόγια είναι χαρακτηριστικά της "παλιάς Ελλάδας". Και για ξεπερασμένα, αναποτελεσματικά συστήματα για τα οποία για τον ίδιο είναι ακατανόητα».