Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Αρκετά ερωτήματα προέκυψαν από τη συνάντηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν κυρίως για το περιεχόμενο των συζητήσεών τους για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και για την πρόταση της Κουμουνδούρου προς τους δανειστές.

Ο κ. Άσμουσεν δήλωσε αμέσως μετά στη συνάντηση ότι «εμείς στην ΕΚΤ δεν είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «το λαμβάνουμε αυτό υπόψη μας όταν κάνουμε προτάσεις σχετικά με το πώς μπορεί να σχεδιαστεί το πρόγραμμα». Ο ίδιος έκανε λόγο για θετικά και ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία του προγράμματος, ζητώντας τη στήριξή του από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ξέρω ότι υπάρχουν τρόποι, μέσα και εργαλεία στα οποία διαφωνούμε, αλλά ο γενικός στόχος, να αποκαταστήσουμε στέρεες δημοσιονομικές πολιτικές, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να εξυγιάνουμε τον τραπεζικό τομέα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να παρέχει πιστώσεις στην οικονομία, είναι κοινός» είπε ο γερμανός τραπεζίτης.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «εποικοδομητική συνάντηση και ανταλλαγή ιδεών» προσθέτοντας ότι τις κοινωνικές επιπτώσεις του προγράμματος εδώ και τρία χρόνια, τονίζοντας ότι το δημόσιο χρέος αντί να μειωθεί έχει αυξηθεί. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως συζητήθηκαν και κατατέθηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους στο πλαίσιο της λύσης που είχε δοθεί το 1953 για τη Γερμανία, αλλά και τις προτάσεις για την αναπτυξιακή πορεία που πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήταν μια πρώτη συνάντηση και νομίζω ότι ήταν εποικοδομητική και ουσιαστική και θα έχουμε την ευκαιρία να κρατάμε ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας».

Αναπάντητα ερωτήματα

Από τα λεγόμενα των δύο ανδρών ουσιαστικά δεν βγήκε τίποτα ως προς ενδεχόμενα σημεία σύγκλισης ή διαφωνίας τους. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στους δανειστές «πρόταση που δεν θα μπορούν να αρνηθούν».

Την κατέθεσε στον κ. Άσμουσεν; Του έθεσε τελεσίγραφο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες εάν Βρυξέλλες και Βερολίνο επιμείνουν στην ίδια πολιτική λιτότητας; Τι απάντησε ο κ. Άσμουσεν για τη βιωσιμότητα και τους χειρισμούς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους; Θα υπάρξει και νέα συνάντησή τους; Βρέθηκε δίαυλος επικοινωνίας;

Αυτά τα ερωτήματα θα ήταν καλό να απαντηθούν από την πλευρά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αφού εκείνος είναι που θα πρέπει να αποκαλύψει στον ελληνικό λαό τις προθέσεις του, ως δυνάμει πρωθυπουργός και όχι ο γερμανός τεχνοκράτης.

Δεν είδε Σόιμπλε, είδε τον διάδοχό του;

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν συναντήθηκε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το καλοκαίρι όταν ήρθε στην Αθήνα, αφού δεν υπήρξε ανάλογο αίτημα ούτε από την Κουμουνδούρου ούτε από το Βερολίνο, ενδεχομένως απόρροια της όχι και τόσο επιτυχούς συνάντησής τους τον Ιανουάριο. Ο ίδιος ο Σόιμπλε, σχολιάζοντας τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια την ίδια μέρα με την επίσκεψή του είχε αναφερθεί απαξιωτικά εις βάρος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όμως, συνάντησε τον Γεργκ Άσμουσεν στη Φρανκφούρτη, με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να πρωταγωνιστεί σε διάφορα σενάρια διαδοχής στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ, αφού εάν προκύψει «μεγάλος συνασπισμός» στις εκλογές της Κυριακής, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δεν θέλει να βλέπει ούτε… ζωγραφιστό τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Λέτε;